Novela komoditní vyhlášky pro mléčné výrobky zaměňuje definici pomazánkového másla pojmem „tradiční pomazánkové“. Výrobky se stávajícím označením lze na trh uvádět do května 2014 nebo vyprodání zásob.
Ve Sbírce zákonů ČR byla zveřejněna vyhláška č. 336/2013 Sb., kterou se mění vyhláška č. 77/2003 Sb., kterou se stanoví požadavky pro mléko a mléčné výrobky, mražené krémy a jedlé tuky a oleje, ve znění pozdějších předpisů.
Vydáno dne: 29. 10. 2013
Účinné od: 1. 11. 2013
Podle § 1 odst. 1 písm q) je:
tradičním pomazánkovým - mléčný výrobek ze zakysané smetany, s přídavkem sušeného mléka s možností obohacení sušenou syrovátkou nebo sušeným podmáslím, obsahující nejméně 31 % hmotnostních a nejvíce 36 % hmotnostních mléčného tuku a nejméně 42 % hmotnostních sušiny, který se vyrábí tradiční technologií pomocí vysokotlaké homogenizace smetanové směsi, následným prokysáním směsi a termizací s finální homogenizací před plněním do obalu.