František Mariánek, 6. květen 2013
REGIONÁLNÍ POTRAVINA MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE
STARTUJE ČTVRTÝ ROČNÍK SOUTĚŽE O PRESTIŽNÍ ZNAČKU REGIONÁLNÍ POTRAVINA MORAVSKOSLEZSKÉHO KRAJE

Tisková zpráva


 

V letošním roce bude v našem kraji opět udělena vybraným potravinám prestižní značka Regionální potravina Moravskoslezského kraje, kterou mohou na čtyři roky získat výrobci regionálních potravin. O jejím udělení rozhodne hodnotící komise.

Soutěž, kterou zastřešuje Ministerstvo zemědělství, představuje laické i odborné veřejnosti kvalitní potravinářské výrobky a přispívá k lepší orientaci zákazníků na trhu. „Kvalitní potraviny jsou zdravé, spotřebitel ví, co kupuje a podporuje tím rozvoj místních podnikatelů, firem i průmyslu”, uvedl Robert Kučera z Regionální agrární komory Ostravsko, která je organizátorem soutěže v Moravskoslezském kraji.

Do soutěže se opět mohou přihlásit výrobci místních potravin, kteří patří do skupiny malých nebo středních podniků, jejichž produkt je vyroben na území Moravskoslezského kraje. Podíl tuzemských surovin musí tvořit minimálně 70 %.

„Stejně jako v loňském roce se bude soutěžit v devíti soutěžních kategoriích”, říká František Mariánek, CSc., předseda představenstva Regionální agrární komory Ostravsko. Dodává, že výrobci potravin mohou své produkty přihlašovat  do soutěže do 31. května 2013 v kategoriích: masné výroby tepelně opracované včetně uzených mas, masné výrobky trvanlivé, sýry včetně tvarohu, mléčné výrobky ostatní, pekařské výrobky včetně těstovin, cukrářské výrobky včetně cukrovinek, alkoholické a nealkoholické nápoje, ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě, ostatní výrobky.

Dalších devět výrobků se letos bude moci chlubit označením Regionální potravina Moravskoslezského kraje a připojí se tak k vítězům předchozích tří let, kterými jsou: Měkký tvaroh (Ekomilk, s.r.o.), Štramberské uši (Ladislav Hezký), Pečené koleno (Moravan – masná výroba s.r.o.), Nošovické kysané zelí (ZDV Nošovice), 100 % přírodní šťáva (Vitaminátor s.r.o.), Kakaové kuličky (Beskyd Fryčovice, a.s.), Minisalámky (Beskydské uzeniny, a.s.), Trefilova masopustní klobása (Vladimír Hájek – H + H, Frýdek-Místek), Čerstvé mléko plnotučné 3,5% (Ekomilk, s.r.o.), Pečené mrkvánky (Beskyd Fryčovice, a.s.), Porubská pusinka (GAMYS s.r.o.), Medovinka Originál (Jankar Profi, s.r.o.), Otické kysané zelí červené (ZP Otice, a.s.), a Pšeničná mouka hladká Speciál 00 Extra – světlá (Mlýn Herber s. r. o.), Klobása z udírny (Těšínské jatky, spol. s r.o.), Sýr v nálevu (Gajďák, spol. s r.o.), Máslo (Ekomilk, spol. s r.o.), Svatební boletický koláč (Azpek, s.r.o.), Věneček se šlehačkou bez lepku (Zdravý Styl, Ladislav Michalík), Včelí med květový – lipový (Rodinná včelařská farma Košec), Otické kysané zelí bílé s mrkví (ZP Otice, a.s.)

Oceněné výrobky a jejich producenti získají kromě možnosti využívat značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje také další podporu, účast na přehlídce regionálních potravin Jak šmakuje Moravskoslezsko, ochutnávky na různých akcích v kraji apod.

Pravidla pro udělení značky Regionální potravina Moravskoslezského kraje jsou zveřejněna na http://www.regionalnipotravina.cz.

Poznámka:

• Přihlášky do soutěže zasílají přihlašovatelé do 31. května 2013 v zalepené obálce s označením „REGIONÁLNÍ POTRAVINA“ na adresu: Regionální agrární komora Ostravsko, Horní náměstí 2, 746 01 Opava.

• Přihlásit se je možno také elektronicky, a to zasláním vyplněných formulářů na e-mailovou adresu oakop@opava.cz.

Vzorky výrobků dodají přihlašovatelé k hodnocení do cukrárny a kavárny LABUŽNÍK, Hlavní třída 1016/63, 708 00 Ostrava-Poruba, a to ve dnech 4. – 5. června 2013, vždy v době od 8:00 do 20:00 hodin. Výrobky s krátkou dobou trvanlivosti je pak možno dodat 6. června 2013 od 6:00 do 8:00 hodin.

• Zasedání hodnotitelské komise a hodnocení výrobků proběhne dne 6. června 2013.

 

Zpracoval/a: , 


Hodnocení => průměr 133
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář