František Mariánek, 8. duben 2013
Regionální potravina MSK 2013
Vyhlášení soutěže REGIONÁLNÍ POTRAVINA Moravskoslezského kraje 2013

 

 

Regionální  agrární komora Ostravsko ve spolupráci s Ministerstvem zemědělství ČR vyhlašuje na základě předloženého projektu soutěž „REGIONÁLNÍ POTRAVINA MORAVSKOSLEZSKÉHO  KRAJE“.

Celostátní soutěž s názvem Regionální potravina vyhlásilo Ministerstvo zemědělství. Cílem této soutěže je podpořit malé a střední potravinářské provozy a nejlepším potravinářským výrobkům, které budou splňovat požadované parametry, dle dané metodiky, udělit značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje.

Soutěžit mohou potravinářské výrobky v těchto kategoriích:

1.      Masné výroby tepelně opracované, včetně uzených mas (šunkový salám, gothajský salám, párky, špekáčky, šunky, tlačenka, jitrnice, slanina, grilovací klobásy, uzená kolena, paštiky apod.).

2.      Masné výrobky trvanlivé (fermentované a tepelně opracované výrobky - poličan, paprikáš, vysočina, herkules, turistický salám, lovecký salám, klobásy, sušené šunky, apod.).

3.      Sýry včetně tvarohu (přírodní, tavené a syrovátkové sýry a tvarohy).

4.      Mléčné výrobky ostatní (mléko, kysané mléčné výrobky, máslo apod.).

5.      Pekařské výrobky, včetně těstovin (chléb, běžné pečivo, jemné pečivo, trvanlivé pečivo, těstoviny).

6.      Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek.

7.      Alkoholické a nealkoholické nápoje, s výjimkou vína z hroznu révy vinné (piva, lihoviny, ostatní alkoholické nápoje, šťávy, nektary, ochucené nealkoholické nápoje, minerální vody apod.).

8.      Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě (čerstvá, sušená, proslazená nebo nakládaná ovoce zelenina, kompoty, džemy, povidla, protlaky apod.)

9.      Ostatní (med, lahůdkářské výrobky, skořápkové plody apod.).

 

Přihlášku včetně všech povinných příloh a fotek přihlášených výrobků na CD zasílejte

 do 31. května 2013 na adresu:

Regionální agrární komora Ostravsko, Horní nám. 2, 746 01 Opava

v obálce s označením: „Regionální potravina Moravskoslezského kraje – přihláška“

Základní podmínky pro přijetí přihlášeného výrobku do soutěže jsou:

•Zemědělský nebo potravinářský výrobek, který je předmětem žádosti o udělení značky Regionální potravina“, musí být vyroben v příslušném regionu ze surovin z daného regionu, případně je-li to z objektivních důvodů nutné z tuzemských surovin. Podíl těchto surovin musí tvořit minimálně 70%. Hlavní surovina musí být ze 100 % tuzemského původu.

•Dále musí minimálně v jednom znaku vykazovat výjimečné kvalitativní charakteristiky, které zvyšují jeho přidanou hodnotu a zaručují jeho jedinečnost ve vztahu k běžným výrobkům dostupným na trhu, přičemž regionální charakter výrobku je rovněž deklarace výjimečných kvalitativních znaků.

•Do soutěže se mohou hlásit podnikatelské subjekty s počtem maximálně 250 zaměstnanců

Oceněné výrobky a jejich producenti kromě možnosti využívat značku Regionální potravina Moravskoslezského kraje získají zdarma i značnou mediální podporu pro oceněné výrobky a možnost prezentovat zdarma tyto výrobky při ochutnávkových a prodejních akcích.

Věříme, že tato soutěž podpoří zájem spotřebitelů o naše kvalitní regionální potraviny a přispěje ke zvýšení prodeje těchto potravin.

Bližší informace na:

Ing. Robert Kučera, e-mail: rakop@opava.cz

Nebo Marie Stuchlíková, e-mail: oakop@opava.cz


Termíny:

6. 4. 2013 - vyhlášení metodiky a podmínek soutěže

do 31. 5. 2013 - příjem a administrace přihlášek

6.6. 2013 - zasedání komise - hodnocení přihlášených výrobků

Předání ocenění výhercům při příležitosti akce „Jak chutná Moravskoslezsko“ na Hukvaldech


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 148
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář