František Mariánek, 15. duben 2013
Tvrdá data ukazují, že polské potraviny jsou skutečně horší
V poslední době zazněly z české i polské strany rozhořčené reakce.
V jednom případě na dovoz nekvalitních potravin, ve druhém potom na cílenou kampaň s cílem diskreditovat polské potravináře. Jaké jsou však skutečné informace vyplývající z kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce?

Stručně řečeno: Pokud si koupíte položku ze sortimentu káva/cukrovinky/čokoláda/zelenina, u těch s nálepkou z Polska máte výrazně větší pravděpodobnost, že půjde o nekvalitní, šizený nebo falšovaný výrobek, než u stejné položky vyrobené v Česku. Vyplývá to z výsledků kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce za uplynulých dvanáct měsíců. Rozbor porovnává výsledky kontrol u pěti různých komodit, které do obchodů dodaly polské a české firmy.

Ve všech komoditách - čokoládě, cukrovinkách, nealko nápojích, zpracované zelenině, pekařských výrobcích, kávě a čaji - dopadly výrazně lépe potraviny z Česka. Zatímco u českých kontrolovaných potravin jich bylo nevyhovujících 14,5 procenta, u těch polských 24,1 procenta. Rozdíl je tedy poměrně jasný a je založen na výsledcích nezávislé kontrolní instituce - tedy velmi obtížně zpochybnitelný.
Zdroj: Aktuálně.cz

Zpracováno SCHP 11.dubna.2013
www.schpcm.cz
info@schpcm.cz



Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 128
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář