František Mariánek, 12. duben 2013
Metodika "Regionální potravina"

MetodikA pro udělování značky

„Regionální potravina“

(dále jen „Metodika“)

 

Definice regionální potraviny:

 

Regionální potravina ve smyslu této Metodiky je produkt (potravinářský nebo zemědělský výrobek) určený ke konzumaci konečnému spotřebiteli, který je vyroben v příslušném regionu a pochází zejména z tuzemských surovin.

 

Regionem se rozumí územní celek vymezený pomocí administrativních hranic kraje, jako vyšší územně samosprávný celek.

 

      Udělování značky „Regionální potravina“ je určeno pro potravinářské nebo zemědělské výrobky od malých a středních potravinářských podniků, tj. subjekty s počtem maximálně 250 zaměstnanců.

 

      Značkou „Regionální potravina“ je touto Metodikou myšlena:

                               I.             logo „Regionální potravina“ v souladu s tištěným náhledem uvedeným v Příloze č. 1 této Metodiky,

                            II.            logo „Regionální potravina“ s uvedením názvu jednotlivých krajů České republiky uvedeným v Příloze č. 2 této Metodiky a

                         III.            logo „Regionální potravina“ zapsané do rejstříku ochranných známek  vedeného Úřadem průmyslového vlastnictví v Praze.

 

      Značka „Regionální potravina“ se uděluje vítězi ve stanovených kategoriích.

 

      Značku „Regionální potravina“ uděluje ministr zemědělství.

 

      Značka „Regionální potravina“ smí být udělena jen po splnění všech podmínek stanovených v této „Metodice pro udělování značky „Regionální potravina“.

 

 Pravidla pro udělování značky „Regionální potravina“ jsou rozdělena na tři části: obecné, specifické a regionální. Obecná a specifická pravidla jsou stejná pro všechny regiony (kraje), regionální pravidla si stanovuje každý region (kraj) samostatně. Regionální pravidla nesmí být v rozporu s obecnými a specifickými pravidly.

 

  Správcem značky „Regionální potravina“ je Ministerstvo zemědělství ČR. Ministerstvo zemědělství zastupuje v rozsahu stanovených kompetencí Kabinet ministra a Sekce potravinářských výrob – Úřad pro potraviny.

 

  • Administrátorem značky „Regionální potravina“ je Státní zemědělský a intervenční fond.

 

  • Vyhlašovatelem soutěže o značku „Regionální potravina“ je na základě vyhlášené veřejné zakázky administrátorem Krajská Agrární komora nebo Regionální Agrární komora, případně třetí subjekt.

 

  • Hodnotitelská komise je výkonným orgánem vyhlašovatele soutěže o značku „Regionální potravina“. Předmětem činnosti hodnotitelské komise je komplexní posouzení produktů (žádost a hodnocený výrobek) předložených do soutěže o značku „Regionální potravina“ s cílem určit vítěze ve stanovené kategorii.

 

  • Žadatelem o udělení značky „Regionální potravina“ je provozovatel potravinářského podniku, který prostřednictvím předložené žádosti prohlašuje splnění podmínek pro udělení značky „Regionální potravina“.    

 

  • Držitel značky „Regionální potravina“ je subjekt, který na základě hodnocení hodnotitelské komise zvítězí ve stanovené kategorii, získá platný certifikát a splňuje pravidla pro užívání loga Regionální potraviny. 

 

  • Splnění všech kvalitativních kriterií a dalších požadavků, které byly předpokladem a podmínkou pro udělení značky „Regionální potravina“ ověřuje a hodnotí po dobu užívání loga držitelem značky v rozsahu stanovených kompetencí Státní zemědělská a potravinářská inspekce nebo Státní veterinární správa ČR.

 

  • Výsledky soutěže o značku „Regionální potravina“ musí být vyhodnoceny a postoupeny včetně certifikátu na ministerstvo zemědělství, nejpozději do 15. července příslušného kalendářního roku. Termíny související s vyhlášením soutěže a se stanovením data příjmu žádostí, včetně případných doplňujících požadavků, stanovuje a zveřejňuje vyhlašovatel.

 

Hlava I.

Pravidla pro udělení značky „Regionální potravina“

 

1. Obecné podmínky pro udělení značky „Regionální potravina“

 

a) Žadatelem může být fyzická nebo právnická osoba usazená na území ČR, která je provozovatelem potravinářského podniku a je považována za výrobce, pokud u ní nejsou dány překážky pro provozování živnosti dle § 8 zákona č. 455/1991 Sb., živnostenský zákon ve znění pozdějších předpisů.

 

b) Žadatelem o udělení značky „Regionální potravina“ může být pouze provozovatel potravinářského podniku, který provádí všechny úkony výroby související zejména s přípravou, upravováním, opracováním, zpracováním surovin, včetně balení a dalších úprav za účelem uvádění do oběhu, nikoli zmocněný zástupce (třetí pověřená osoba).

 

c) Žadatel předkládá žádost, která se skládá z části A (identifikační údaje žadatele), části B (technické dokumentace výrobku), části C (specifikace vlastnosti regionálního výrobku) a části D (čestné prohlášení o pravosti předložených dokumentů a věrohodnosti dodaných informací). Dále je žadatel povinen předložit k žádosti kopii výpisu z Obchodního nebo Živnostenského rejstříku, nebo výpisu z evidence zemědělského podnikatele ne starší 3 měsíců. Tyto dokumenty je možné doložit výpisem pořízeným způsobem umožňující dálkový přístup, na kterém žadatel potvrdí odpovídajícím způsobem správnost uvedených údajů.

 

d) Žadatel je povinen dodat v termínech stanovených vyhlašovatelem soutěže hodnotitelské komisi konkrétní výrobek v odpovídajícím množství, který bude předmětem hodnocení.

 

e) Žádost o udělení značky „Regionální potravina“ pro jednotlivé výrobky podává žadatel,
dle stanovených a zveřejněných termínů, vyhlašovateli soutěže. Tyto termíny jsou stanoveny nejméně 5 pracovních dnů před datem konání hodnotitelské komise. Každá žádost bude zaregistrována. Zjistí-li se, že žádost je neúplná nebo obsahuje zjevně chybné nebo nepravdivé údaje, bude žadatel vyhlašovatelem vyrozuměn o konkrétních nedostatcích a vadách a bude vyzván k jejich odstranění. Přijímání žádostí probíhá průběžně, žádosti mohou být předány elektronicky, osobně, případně mohou být zaslány doporučeně poštou.

 

f) Dokumentace poskytnutá k žádostem o udělení značky „Regionální potravina“, se vrací pouze na písemné vyžádání, které k ní bude přiloženo.

 

g) O vítězi v dané kategorii o udělení značky „Regionální potravina“ rozhoduje hodnotitelská komise příslušného kraje. Toto rozhodnutí bude stvrzeno certifikátem.

 

h) Přihlášený zemědělský nebo potravinářský výrobek musí splňovat požadavky platných právních předpisů národního a evropského potravinového práva včetně ostatních relevantních předpisů.

 

i)   Značka „Regionální potravina“ bude udělována v následujících kategoriích:

1.      Masné výroby tepelně opracované, včetně uzených mas (šunkový salám, gothajský salám, párky, špekáčky, šunky, tlačenka, jitrnice, slanina, grilovací klobásy, uzená kolena, paštiky apod.).

2.      Masné výrobky trvanlivé (fermentované a tepelně opracované výrobky - poličan, paprikáš, vysočina, herkules, turistický salám, lovecký salám, klobásy, sušené šunky, apod.).

3.      Sýry včetně tvarohu (přírodní, tavené a syrovátkové sýry a tvarohy).

4.      Mléčné výrobky ostatní (mléko, kysané mléčné výrobky, máslo apod.).

5.      Pekařské výrobky, včetně těstovin (chléb, běžné pečivo, jemné pečivo, trvanlivé pečivo, těstoviny).

6.      Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek.

7.      Alkoholické a nealkoholické nápoje, s výjimkou vína z hroznu révy vinné (piva, lihoviny, ostatní alkoholické nápoje, šťávy, nektary, ochucené nealkoholické nápoje, minerální vody apod.).

8.      Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě (čerstvá, sušená, proslazená nebo nakládaná ovoce zelenina, kompoty, džemy, povidla, protlaky apod.)

9.      Ostatní (med, lahůdkářské výrobky, skořápkové plody apod.).

 

2. Specifické podmínky pro udělení značky „Regionální potravina“

 

a) Žadatel předloží ve stanoveném termínu komplexní vyplněnou a podepsanou žádost vyhlašovateli soutěže.

 

b) Zemědělský nebo potravinářský výrobek, který je předmětem žádosti o udělení značky „Regionální potravina“, musí být vyroben v příslušném regionu ze surovin z daného regionu, případně je-li to z objektivních důvodů nutné z tuzemských surovin. Podíl těchto surovin musí tvořit minimálně 70%. Hlavní surovina musí být ze 100% tuzemského původu. U ostatních surovin se dle části B uvede procentické zastoupení, včetně uvedení původu.

 

d) Dále musí minimálně v jednom znaku vykazovat výjimečné kvalitativní charakteristiky, které zvyšují jeho přidanou hodnotu a zaručují jeho jedinečnost ve vztahu k běžným výrobkům dostupným na trhu, přičemž regionální charakter výrobku je rovněž deklarace výjimečných kvalitativních znaků.

 

e) Žadatel je povinen současně se žádostí předložit fotodokumentaci výrobku a používaný obal určený pro spotřebitele nebo jeho návrh, z něhož jsou patrné všechny údaje uvedené na tomto obalu v souladu s platnou legislativou, jde-li o formu balené potraviny.

 

f) Žadatel je povinen dodržovat pravidla správné výrobní a hygienické praxe
u potravinářských výrobků a pravidla správné zemědělské praxe u zemědělských produktů. Tuto skutečnost doloží žadatel čestným prohlášením dle části D.

 

g) Zemědělský nebo potravinářský výrobek, který je předmětem žádosti o udělení značky „Regionální potravina“ by měl žadatel být schopen pravidelně uvádět do oběhu konečnému spotřebiteli v rámci maloobchodu.

 

h) Žadatel je povinen poskytovat součinnost zástupcům kontrolních orgánů SVS ČR a SZPI v rámci pravidelné kontroly kvalitativních kriterií a dalších požadavků, které byly předpokladem pro udělení značky „Regionální potravina“ po dobu užívání loga držitelem značky.

 

i) Udělování značky „Regionální potravina“ se týká zemědělských nebo potravinářských výrobků ve formě určené ke konečné konzumaci spotřebitelem, případně je-li to nutné za použití jednoduché kulinářské úpravy.

 

3. Regionální podmínky pro udělení značky „Regionální potravina“

 

Regionální podmínky pro udělení značky „Regionální potravina“ může stanovit vyhlašovatel v každém kraji samostatně. Tyto podmínky budou zveřejněny na portálu www.regionalnipotravina.cz. Stanovené regionální podmínky nesmí být v rozporu s obecnými a specifickými pravidly, ale musí postihovat žádoucí „regionální“ specifické vlastnosti výrobků (viz definice regionální potraviny).

 

Hlava II.

Ostatní ustanovení

1. Hodnotitelská komise

 

a) Hodnotitelská komise je výkonným orgánem vyhlašovatele soutěže
o značku „Regionální potravina“ při posuzování předložených žádostí a hodnocených výrobků. Hodnotitelská komise se schází v termínu nebo termínech, které určuje předseda hodnotitelské komise ve spolupráci s vyhlašovatelem, s přihlédnutím k termínu vyhlášené soutěže a množství předložených žádostí. V případě konání hodnotitelské komise ve více termínech, je podmínkou ukončení hodnocení dané kategorie v jednom termínu.  

 

b) Předmětem hodnocení hodnotitelské komise je celkové posouzení předložené Žádosti a konkrétního vzorku zemědělského nebo potravinářského výrobku. U předložené Žádosti se jedná se o technickou dokumentaci, fotodokumentaci výrobku, jeho obal a etiketu, ostatní dokumentaci. Hlavní důraz je kladen na zhodnocení popisu vazby k danému regionu a popisu nadstandardních kvalitativních charakteristik. Předmětem hodnocení konkrétního vzorku je hodnocení zejména senzorických parametrů.

 

c)   Vyhlašovatel postoupí výsledky hodnocení ve formě certifikátu hejtmanovi příslušného kraje, který certifikát neprodleně postoupí ministru zemědělství ČR.

 

d) Konečný výsledek hodnocení odpovídá výsledku součtu nadpoloviční většiny hlasů přítomných členů komise. V případě shodného počtu hlasů nebo sporných případů hodnocení, rozhoduje hlas předsedy Komise.

 

e) V hodnotitelské komisi pro hodnocení žádosti o udělení značky „Regionální potravina“ jsou zastoupeny: 2x Ministerstvo zemědělství ČR, Státní zemědělský a intervenční fond, Potravinářská komora ČR, Agrární komora ČR, krajský úřad, Státní veterinární správa ČR, Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Členy hodnotitelské komise jmenuje (na návrh vyhlašovatele) Ministerstvo zemědělství. Komise bude mít jmenovaných maximálně 8 členů, nejméně však 5 členů. Předsedou hodnotitelské komise bude zástupce Ministerstva zemědělství, který rovněž svolává jednání hodnotitelské komise.

 

f) Hodnotitelská komise, vyhlašovatel soutěže nebo administrátor může navrhnout (správci značky) změny „Metodiky“, případně podávat návrhy na způsob řešení sporných případů aj.

 

g) Hodnotitelská komise nebo vyhlašovatel soutěže má právo vyžádat si od žadatele doplňující informaci a dokumenty k hodnocenému výrobku.

 

h) Závaznou „Metodiku“ vydává a na základě podnětů vzešlých zejména z Hodnotitelských komisí, vyhlašovatele soutěže nebo od administrátora upravuje správce značky.

 

2. Vydání rozhodnutí o udělení značky „Regionální potravina“, obsah certifikátu

 

a) Na udělení značky „Regionální potravina“ není právní nárok.

 

b) Značku „Regionální potravina“ uděluje formou certifikátu ministr zemědělství na základě výsledků hodnocení hodnotitelské komise v příslušném kraji. Udělení certifikátu vyžaduje pro svou platnost podpis ministra zemědělství. Certifikát lze doplnit o podpis hejtmana příslušného kraje.

 

c) Certifikát obsahuje:

- Název výrobku

- Identifikaci výrobce, vč. uvedení elektronické adresy

- Souhlas s užíváním loga

- Protokol o podmínkách užívání značky

- Logo manuál na CD nosiči

- Platnou a účinnou verzi Metodiky

- Datum stanovující počátek lhůty pro užívání loga

 

 

3. Odejmutí certifikátu (Rozhodnutí o udělení značky „Regionální potravina“)

 

Důvodem k odejmutí certifikátu je

 

a)      změna složení výrobku, nebo změna technologie výroby, technologického postupu, která vede ke změně konečného charakteru výrobku oceněného značkou “Regionální potravina“,

b)      ukončení výroby a uvádění do oběhu oceněného výrobku nesoucí značku „Regionální potravina“,

c) nedodržování stanovených pravidel, resp. Metodiky pro značku „Regionální potravina“,

d)     uvedení neúplných nebo nepravdivých údajů v žádosti a související dokumentaci,

e)      závažné zjištění ze strany Státní zemědělské potravinářské inspekce nebo Státní veterinární správy ČR,

f)       užívání značky „Regionální potravina“ v rozporu s logo manuálem.

 

Certifikát odejme správce značky na základě prošetření podnětu od vyhlašovatele soutěže administrátora, hodnotitelské komise, Státní zemědělské a potravinářské inspekce nebo Státní veterinární správy ČR. Podnět k prošetření může oprávněný subjekt učinit vůči držiteli značky „Regionální potravina“ kdykoli v průběhu platnosti certifikátu. Prošetření provede správce značky.

 

4. Podmínky užívání značky „Regionální potravina“

 

a)      Držitel značky „Regionální potravina“ označí výrobek logem Regionální potraviny. Manuál pro příslušné logo, barvy, velikosti, černobílé verze atd., dle kterého budou držitelé této značky uvádět na obal výrobku je součástí certifikátu.

 

b) Držitel značky „Regionální potravina“ souhlasí se zveřejněním údajů souvisejících
s udělením certifikátu v příslušných mediích ve smyslu inzertní a informační kampaně regionální produkce.

 

c)   Držitel značky „Regionální potravina“ je oprávněn užívat logo po dobu 4 let. Lhůta 4 let se vztahuje na období od data uvedeného na certifikátu do identického data (den a měsíc) následujícího čtvrtého roku. Logo „Regionální potravina“ musí být následně odstraněno z obalu a příslušné dokumentace nejpozději do 6 měsíců od data ukončení platnosti certifikátu.  

 

d)     Držitel značky „Regionální potravina“ je povinen předem informovat správce značky o všech změnách oceněného výrobku, které budou provedeny během stanovené lhůty pro užívání loga. Jakékoli změny zejména ve velikosti obalu a v grafické úpravě obalu, které jdou nad rámec údajů, dle kterých byla udělena značka „Regionální potravina“, musí být oznámeny Správci značky k posouzení.

 

e)      Držitel značky „Regionální potravina“ je povinen užívat logo v souladu s podmínkami uvedenými v Logo manuálu Regionální potravina.

 

f)       Držitel značky „Regionální potravina“ je povinen zajistit součinnost při informační kampani o regionálních potravinách.

 


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 124
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář