agronavigator.cz , 1. únor 2013
Vliv předběžného ošetření jablek před sušením na kvalitu konečného výrobku
Použití kyseliny citronové k zabránění hnědnutí se osvědčilo v kombinaci se sublimačním, ale nikoli s konvekčním sušením.

 

Článek :  Autor : Ing. Irena Suková

 Při použití osmotického předsušení roztokem sacharózy byla jablka po usušení šťavnatější, sladší a měkčí a byl lépe zachován tvar kostek.

Kvalita (chemické, fyzikální a senzorické vlastnosti) a s ní související využitelnost sušeného ovoce závisí nejen na způsobu sušení, ale i na předběžném ošetření. Cílem studie prováděné ve výzkumných pracovištích ve Vídni bylo posoudit účinek předběžného ošetření kostek jablek před konvekčním nebo sublimačním sušením.  Byly použity tři způsoby předběžné úpravy:

-              impregnace roztokem hydrogensiřičitanu draselného (0,2 %) za vakua,

-              impregnace roztokem kyseliny citronové (0,5 – 1,5 %) za vakua,

-              osmotické předsušení roztokem sacharózy (55-65 %).

Byla porovnávána jablka odrůd Granny Smith a Gala. Účinky byly hodnoceny na základě měření sušiny, hodnoty aw, textury, barvy a obsahu cukru. Dále byla u vybraných vzorků zpracována adsorpční izotherma a proveden test senzorické přijatelnosti. Použití kyseliny citronové v kombinaci s konvekčním sušením nezabránilo hnědnutí. Senzoricky byly nejlépe hodnoceny jablka Granny Smith ošetřená kyselinou citronovou a sušená sublimačně. Dobře dopadla i osmoticky ošetřená jablka, která byla šťavnatější, sladší a měkčí a byl lépe zachován tvar kostek.


Ernährung, 35, 2011, č. 7/8, s. 296-307

Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 106
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář