- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Vliv předběžného ošetření jablek před sušením na kvalitu konečného výrobku
Při použití osmotického předsušení roztokem sacharózy byla jablka po usušení šťavnatější, sladší a měkčí a byl lépe zachován tvar kostek.
Kvalita (chemické, fyzikální a senzorické vlastnosti) a s ní související využitelnost sušeného ovoce závisí nejen na způsobu sušení, ale i na předběžném ošetření. Cílem studie prováděné ve výzkumných pracovištích ve Vídni bylo posoudit účinek předběžného ošetření kostek jablek před konvekčním nebo sublimačním sušením. Byly použity tři způsoby předběžné úpravy:
- impregnace roztokem hydrogensiřičitanu draselného (0,2 %) za vakua,
- impregnace roztokem kyseliny citronové (0,5 – 1,5 %) za vakua,
- osmotické předsušení roztokem sacharózy (55-65 %).
Byla porovnávána jablka odrůd Granny Smith a Gala. Účinky byly hodnoceny na základě měření sušiny, hodnoty aw, textury, barvy a obsahu cukru. Dále byla u vybraných vzorků zpracována adsorpční izotherma a proveden test senzorické přijatelnosti. Použití kyseliny citronové v kombinaci s konvekčním sušením nezabránilo hnědnutí. Senzoricky byly nejlépe hodnoceny jablka Granny Smith ošetřená kyselinou citronovou a sušená sublimačně. Dobře dopadla i osmoticky ošetřená jablka, která byla šťavnatější, sladší a měkčí a byl lépe zachován tvar kostek.
Ernährung, 35, 2011, č. 7/8, s. 296-307