František Mariánek, 31. srpen 2012
Tisková zpráva KÚ MSK
Pozvánka na Hukvaldy.

 

 

TISKOVÁ ZPRÁVA

Pátek, 31. srpna  2012

 

 

 

 

GASTROFESTIVAL „JAK ŠMAKUJE MORAVSKOSLEZSKO“ OVLÁDNE TUTO NEDĚLI HUKVALDY

Druhý ročník projektu „Jak šmakuje Moravskoslezsko“, který realizoval Moravskoslezský kraj, směřuje do svého cíle. Chcete-li vědět, jak šmakují vítězné speciality kulinářské soutěže, pak si zájemci mohou přijít užít den plný dobrého jídla, pití a hlavně zábavy. Gastrofestival „Jak šmakuje Moravskoslezsko“ proběhne v neděli 2. září 2012 na hradě Hukvaldy, program začíná již v 9:00 hodin a předpokládáme, že ukončení celé akce bude v 17:00, a to po koncertu skupiny BUTY.

Návštěvníci gastrofestivalu budou mít nejen možnost ochutnat vítězné recepty a regionální potraviny, ale budou moci shlédnout i barmanskou show světové úrovně. Připraven bude i bohatý doprovodný program, jehož třešničkou na dortu bude vystoupení hudební skupiny Buty. Na své si přijdou samozřejmě i ti nejmenší, za kterými na hukvaldský hrad dorazí klauni i pohádkové představení. Děti si rovněž budou moci sami nazdobit perníčky.

Součástí letošního gastrofestivalu „Jak šmakuje Moravskoslezsko“ bude i vyhlášení výherců soutěže Regionální potravina roku 2012 za Moravskoslezský kraj, které proběhne v dopoledních hodinách přímo na hradu.

Příchozí se mohou těšit také na gastroexperta Mirka Horáka či půvabnou moderátorku Moniku Žídkovou.

„Jsem přesvědčen, že projektem „Jak šmakuje Moravskoslezsko“ se nám daří hlavně podpořit kvalitní gastroturistiku v Moravskoslezském kraji,“ řekl náměstek hejtmana pro cestovní ruch Jiří Vzientek a dodal: „Samozřejmě, že budeme pokračovat a dále tuto gastrotradici rozvíjet.  Zájemci se již nyní mohou těšit na další vydání naší Moravskoslezské kuchařky, o kterou byl velký zájem.“

V letošním roce jsme obdrželi celkem 83 receptů, ze kterých byl vybrán vítězný recept – Kančí pečeně paní nadlesní, který nám zaslala paní Helena Žilová.

 

Ceny odborné komise:

1.      místo       Kančí pečeně paní nadlesní (Helena Žilová)

2.      místo       Kozí brada (Alena Vašutová)

3.      místo       Tvarohový koláč (Helena Febrová)

Cena médii:          Podmáslový chlebík (Renata Zrníková)

 

 

 

Projekt byl letos navíc rozšířen o další 3 dílčí soutěže, které jsou určeny pro výrobce regionálních potravin, malé pivovary a restaurace, v nichž můžete ochutnat některé z regionálních specialit z 1. ročníku „Jak šmakuje Moravskoslezsko?“.

 

V kategorii o nejlepší regionální potravinářský výrobek byly přihlášeny 4 produkty. Největší podporu veřejnosti získaly Štramberské uši od Hezounů. V kategorii o nejlepší restauraci bylo přihlášeno 5 subjektů. Nejlepší restaurací zvolila veřejnost Hotel a Restaurant Jaškovská krčma. V kategorii o nejlepší regionální pivo se utkaly o přízeň veřejnosti 4 regionální piva.
Veřejnost navrhla na první místo Krmelínské pivo 12° z minipivovaru Krmelín.

 

 

 

 

 

 

 

Zpracovala: Bc. Šárka Vlčková, tisková mluvčí

                   Odbor kancelář hejtmana kraje


Hodnocení => průměr 104
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář