Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
agronavigator.cz , 30. leden 2012
Pozitivní ß-glukan
Pozitivní ß-glukan
Nové vědecké zjištění o přínosu ß-glukanu na zdraví srdce.
Americké a evropské úřady, jejichž cílem je sledování bezpečnosti potravin, tj. Americký úřad pro kontrolu léků a potravin (FDA) a Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), oznámily nově získaná fakta z oblasti výzkumu potravinářského průmyslu (FEI), svědčící o pozitivním psychologickém vlivu ß-glukanu. Lidská strava obsahující tuto vlákninu, resp. polysacharidy, vede prokazatelně mimo jiné i ke snížení koronárních onemocnění srdce.
Jak je přitom nyní vědecky doloženo, přináší tato vláknina do lidské stravy množství polysacharidů, což vede ke snížení srdečních chorob. Také je vědecky dokázáno, že v tomto případě dochází k regulaci glukózy přítomné v krevní plazmě a díky ß-glukanu je výrazně ovlivněna i tvorba insulinu.
Díky těmto vědeckým zjištěním mohou být v budoucnu zdraví prospěšné složky zakomponovány do receptur u potravin, jejichž základem jsou obiloviny, do kterých mohou být přidány moučky bohaté na ß-glukan.
Cílem nově zadaných projektů, využívajících výše uvedených skutečností je podmínka, že budou průmyslově používány moučky s vysokým obsahem ß-glukanu v potravinách s obilným základem. Jedná se zejména o různé pekařské výrobky a cereální sušenky.
BRAUWELT, 2012, 152, č. 1-2, s. 9
Positive ß-Glucane
Článek : 117034 ; Vydáno : 30.1. 2012 ; Autor : Ing. Iva Hvízdalová
Hodnocení
=> průměr 102