agronavigator.cz , 30. leden 2012
Pozitivní ß-glukan
Nové vědecké zjištění o přínosu ß-glukanu na zdraví srdce.
Americké a evropské úřady, jejichž cílem je sledování bezpečnosti potravin, tj. Americký úřad pro kontrolu léků a potravin (FDA) a Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), oznámily nově získaná fakta z oblasti výzkumu potravinářského průmyslu (FEI), svědčící o pozitivním psychologickém vlivu ß-glukanu. Lidská strava obsahující tuto vlákninu, resp. polysacharidy, vede prokazatelně mimo jiné i ke snížení koronárních onemocnění srdce.
Jak je přitom nyní vědecky doloženo, přináší tato vláknina do lidské stravy množství polysacharidů, což vede ke snížení srdečních chorob. Také je vědecky dokázáno, že v tomto případě dochází k regulaci glukózy přítomné v krevní plazmě a díky ß-glukanu je výrazně ovlivněna i tvorba insulinu.
Díky těmto vědeckým zjištěním mohou být v budoucnu zdraví prospěšné složky zakomponovány do receptur u potravin, jejichž základem jsou obiloviny, do kterých mohou být přidány moučky bohaté na ß-glukan.
Cílem nově zadaných projektů, využívajících výše uvedených skutečností je podmínka, že budou průmyslově používány moučky s vysokým obsahem ß-glukanu v potravinách s obilným základem. Jedná se zejména o různé pekařské výrobky a cereální sušenky.
BRAUWELT, 2012, 152, č. 1-2, s. 9
Positive ß-Glucane
 
 
 
 
Poslat článek emailemVytisknout článekČlánek : 117034 ; Vydáno : 30.1. 2012 ; Autor : Ing. Iva Hvízdalová
 

Hodnocení => průměr 106
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář