agronavigator.cz , 1. prosinec 2011
Kvalita králičího masa
Z hlediska získání králičího masa optimální kvality je ideální domácí chov králíků s následným vyzráním a kulinářským zpracováním v čerstvém stavu.
Poslat článek emailemVytisknout článekČlánek : 115501 ; Vydáno : 25.11. 2011 ; Autor : Ing. Dana Nehasilová
Tradiční drobnochovatelská výroba králičího masa je na Slovensku postupně doplňovaná produkcí z intenzivních chovů brojlerových králíků.
Králičí maso nemá ve svém konzumním použití žádné omezení. Díky vysoké stravitelnosti, nízkému obsahu cholesterolu a tuku je vhodné zejména jako zdroj plnohodnotné výživy pro lidi v pokročilém věku a pro rekonvalescenty. Tento druh masa je vhodný i pro výrobu specifických funkčních jídel, protože jeho kvalitativní složení tj. poměr mastných kyselin, minerálních prvků a vitamínů může být upraven a dále obohacován prostřednictvím krmné diety.
Domácí chov králíků a následné zpracování umožňuje nejpřirozenější způsob skladování masa, každý způsob zmrazování nebo jiného typu skladování nepříznivě ovlivňuje jak kvalitativní, tak i technologické vlastnosti masa. Ideální způsob je králíka zabít, nechat maso vyzrát a následující den kulinářsky upravit. Velkoobchod však potřebuje delší dobu trvanlivosti a proto se podle potravinářského kodexu může maso skladovat. Bohužel, Potravinový kodex SR nestanovuje dobu skladovánízmrazeného masa a proto se Slovensko stává „smetištěm“ masa z vyspělého světa. Pochybné je už i jen konstatování Potravinového kodexu SR, že se zmrazené maso považuje za maso čerstvé. Drobnochovatelé mají možnost konzumovat velmi kvalitní maso, pokud dodrží několik základních zásad, které se týkají hlavně hygieny a zrání masa.
Podle Potravinového kodexu SR je možné maso uvádět do oběhu:
  • V chlazeném stavu,
  • v zmrazeném stavu nebo
  • v hlubokozmrazeném stavu.
Vnitrosvalová teplota králičího masa musí být stálá v celém jeho objemu a musí splňovat tyto požadavky:
  • Teplota chlazeného králičího masa nesmí být vyšší než 4 oC.
  • Teplota zmrazeného králičího masa nesmí být vyšší než - 12 oC.
  • Teplota hlubokozmrazeného králičího masa nesmí být vyšší než - 18 oC; přípustné je přechodné zvýšení teploty nepřesahující 3 oC.
Při skladování masa po dobu přesahující 6 měsíců však i při dodržení teploty minus 18 oC dochází k biochemickým změnám, jejichž výsledkem jsou změny ve složení tuků a bílkovin; mohou vznikat i látky karcinogenní.
Slovenský chov, 2011, č. 9, s. 32-33

Hodnocení => průměr 117
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář