Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
agronavigator.cz , 28. listopad 2011
Kvalita králičího masa
Kvalita králičího masa
Z hlediska získání králičího masa optimální kvality je ideální domácí chov králíků s následným vyzráním a kulinářským zpracováním v čerstvém stavu.
Článek : 115501 ; Vydáno : 25.11. 2011 ; Autor : Ing. Dana Nehasilová
Tradiční drobnochovatelská výroba králičího masa je na Slovensku postupně doplňovaná produkcí z intenzivních chovů brojlerových králíků.
Králičí maso nemá ve svém konzumním použití žádné omezení. Díky vysoké stravitelnosti, nízkému obsahu cholesterolu a tuku je vhodné zejména jako zdroj plnohodnotné výživy pro lidi v pokročilém věku a pro rekonvalescenty. Tento druh masa je vhodný i pro výrobu specifických funkčních jídel, protože jeho kvalitativní složení tj. poměr mastných kyselin, minerálních prvků a vitamínů může být upraven a dále obohacován prostřednictvím krmné diety.
Domácí chov králíků a následné zpracování umožňuje nejpřirozenější způsob skladování masa, každý způsob zmrazování nebo jiného typu skladování nepříznivě ovlivňuje jak kvalitativní, tak i technologické vlastnosti masa. Ideální způsob je králíka zabít, nechat maso vyzrát a následující den kulinářsky upravit. Velkoobchod však potřebuje delší dobu trvanlivosti a proto se podle potravinářského kodexu může maso skladovat. Bohužel, Potravinový kodex SR nestanovuje dobu skladovánízmrazeného masa a proto se Slovensko stává „smetištěm“ masa z vyspělého světa. Pochybné je už i jen konstatování Potravinového kodexu SR, že se zmrazené maso považuje za maso čerstvé. Drobnochovatelé mají možnost konzumovat velmi kvalitní maso, pokud dodrží několik základních zásad, které se týkají hlavně hygieny a zrání masa.
Podle Potravinového kodexu SR je možné maso uvádět do oběhu:
- V chlazeném stavu,
- v zmrazeném stavu nebo
- v hlubokozmrazeném stavu.
Vnitrosvalová teplota králičího masa musí být stálá v celém jeho objemu a musí splňovat tyto požadavky:
- Teplota chlazeného králičího masa nesmí být vyšší než 4 oC.
- Teplota zmrazeného králičího masa nesmí být vyšší než - 12 oC.
- Teplota hlubokozmrazeného králičího masa nesmí být vyšší než - 18 oC; přípustné je přechodné zvýšení teploty nepřesahující 3 oC.
Při skladování masa po dobu přesahující 6 měsíců však i při dodržení teploty minus 18 oC dochází k biochemickým změnám, jejichž výsledkem jsou změny ve složení tuků a bílkovin; mohou vznikat i látky karcinogenní.
Slovenský chov, 2011, č. 9, s. 32-33
Hodnocení
=> průměr 131