agronavigator.cz , 24. září 2011
Potenciální role epigenetické odezvy na stravu ve stáří
Publikovaná přednáška z konference „Funkční genomické biomarkery, výživa a náchylnost k nemocem“, je přehledovou prací o výzkumu mechanismů epigenetických změn a jejich projevů.
Poslat článek emailemVytisknout článek
Epigenetika se zabývá děděným přenosem změněného chování genů vlivem různých podmínek výživy, prostředí, stresu aj. Přenášejí se tedy i vlastnosti, které nejsou kódovány v nukleových kyselinách. Epigenetické změny mohou být příčinou procesu stárnutí, a mohou být ovlivňovány stravou, z čehož vyplývá i teoretická možnost zlepšení zdraví v pozdním věku.
Publikovaná přednáška z konference „Funkční genomické biomarkery, výživa a náchylnost k nemocem“ (Functional genomic biomarkers, nutrition and disease susceptibility) konané 2. 12. 2010 v Londýně, je přehledovou prací informující o výzkumu v této oblasti a z něho vyplývajících hypotézách. Především se snaží objasnit hypotézu týkající se role specifické bílkoviny sirtuin 1 (ovlivňuje deacetylaci histonů), pokud jde o příznivé účinky stravovacích omezení na délku života.
Epigenetické projevy stárnutí včetně změn v metylaci DNA (buď globální nebo v určitých místech) se individuálně liší. Výzkum se především zaměřuje na výživu embrya, protože epigenom se zřejmě může během života poškodit, a protože epigenetické nastavení je dynamickým mechanismem, který během života podléhá různým vlivům. Prováděné studie se snaží objasnit, jak stravování v dospělosti, včetně realizovaných dietních omezení, ovlivňuje epigenetickou architekturu (např. jak resveratrol ovlivňuje metylaci DNA a další epigenetické projevy).

Proceedings od the Nutrition Society, 70, 2011, č. 3, s. 374-384

Další informace

Hodnocení => průměr 084
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář