Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Redaktor , 10. říjen 2011
Chrání káva před cukrovkou?
Dtsch. Lebemnsm. Rdsch., 107, 2011, č. 8, s. 369
Chrání káva před cukrovkou?
Japonská studie ukazuje na souvislost mezi konzumací kávy (ale nikoli zeleného čaje) a hladinou adiponektinu – hormonu zvyšujícího účinek inzulinu.
Některá šetření dávají do souvislosti konzumaci kávy a čaje s ochrannými účinky proti diabetu typu 2, aniž by však byl objasněn mechanismus tohoto účinku. Japonská studie publikovaná v Eur. J. Nutrition, 55, 2011, č. 4, s. 279-284, vychází z předpokladu, že ochranný účinek souvisí s hladinou hormonu adiponektin. U osob s cukrovkou se nevyskytuje vysoká hladina adiponektinu. Na Univerzitě Fukuoka a Státním výzkumném ústavu Saikama zjišťovali pomocí dotazníku u 665 zaměstnanců (mužů) spotřebu kávy a zeleného čaje. Probandi byli rozděleni do skupin podle četnosti konzumace. Byla prokázána souvislost mezi konzumací kávy a hladinou adiponektinu (p = 0,05). V případě zeleného čaje však souvislost nebyla signifikantní (p = 0,9). Výsledky alespoň částečně – u kávy - potvrdily ochranný účinek před diabetem.
Dtsch. Lebemnsm. Rdsch., 107, 2011, č. 8, s. 369
Coffee consumption but not green tea consumption is associated with adiponectin levels in Japanes males, Eur. J. Nutrition, 55, 2011, č. 4, s. 279-284
Poznámka
Adiponektin je hormon tvořený buňkami tukové tkáně, který sestává z více než 200 aminokyselin a působí více způsoby na přeměnu tuku a glukózy. Na rozdíl od inzulinu byl objeven teprve asi před 15 lety. Zvyšuje citlivost tukových buněk k inzulinu, a zvyšuje tak jeho účinek. Osoby se zvýšenou hmotností a s diabetes mají nízké hladiny tohoto hormonu. Vysvětluje se tím skutečnost, že obézní lidé a diabetici častěji trpí záněty. Mohl by to být i indikátor dosud nerozpoznané cukrovky.
Hodnocení
=> průměr 117