apic-ak.cz, 16. červen 2011
Čemu je dobré při nákupu potravin věnovat pozornost a čemu se raději vyhnout

Rady pro nakupování potravin: Zásadně nekupujte potraviny bez patřičného označení, chlazené potraviny, které jsou umístěny mimo chladicí box, a také potraviny, u kterých nebyla dodržena předepsaná teplota skladování.

 

 

Při větším nákupu nakupujte chlazené a mražené potraviny jako poslední a přepravujte je tak, aby bylo odděleno zejména syrové maso a drůbež od ostatních potravin. Potraviny, ze kterých může vytékat nějaká tekutina (maso, ryby, kysané zelí apod.) vložte do sáčků nebo samostatných tašek, protože hrozí riziko křížové kontaminace.

 

Při nakupování vždy kontrolujte neporušenost obalu, je nepřípustné obal opravit přelepením. U vakuově balených potravin není povoleno prodávat potraviny s nezatavenými obaly. Na etiketách balených potravinářských výrobků si všímejte označení „Spotřebujte do“ (datum použitelnosti, po kterém již nesmí být výrobek prodáván) nebo „Minimální trvanlivost do“ (po tomto datu mohou být takto označené výrobky prodávány pouze, pokud jsou zdravotně nezávadné a musí být jako prošlé označeny a v prodejně odděleně umístěny). Nekupujte rozmražené potraviny, jejich prodej není povolen.

 

Mraženým potravinám, které jsou obaleny větším množstvím ledu, se raději vyhněte. Je to známka toho, že potravina byla už jednou rozmražena a pak zase zamražena, čímž hrozí nejenom ztráta jakosti (kvality) potraviny, ale i vyšší riziko infekce, například nakažení salmonelou.

 

 Plesnivé a nahnilé potraviny, např. ovoce nebo zelenina, jsou zdravotně závadné, protože mohou obsahovat takzvané mykotoxiny – jedy tvořené plísněmi. Vykrájení poškozených a nahnilých částí nestačí. I zdánlivě zdravá část potraviny, která vám zbude po vykrojení nebo odstranění plísně z povrchu (např. u marmelády), může být, a často také je, nakažena.

 

 Prodej tzv. výkrojů není povolen.  Nekupujte potraviny s patrnou změnou barvy. Na čerstvé potraviny nikdy nesahejte holou rukou, k ověření čerstvosti potravin včetně pečiva používejte mikrotenový sáček nebo jednorázové rukavice. V civilizovaných prodejnách je mají. Nebojte se také upozornit zaměstnance obchodu nebo zákazníky na jejich nevhodné chování při „osahávání“ nebalených potravin, například pečiva, trvanlivých masných výrobků a sýrů, holou rukou.

 

 Při nákupu si všímejte chování a oblečení prodavačů. Pokrývka hlavy, čistota jejich oblečení mohou naznačit, jak čisto je v celém obchodě. Nekupujte potraviny zbytečně do zásoby, můžete tak zabránit jejich možnému zkažení.

 

Po nákupu je nejvhodnější dopravit potraviny ihned domů. Rozhodně nenechávejte nakoupené potraviny ve vozidle na slunci. Vysoká teplota se totiž rázem výhodnou pro mikroorganizmy, které se ve vašich potravinách ihned rozmnoží a znehodnotí vám celý nákup.  Po příjezdu domů vložte chlazené a mražené potraviny co nejrychleji do chladničky či mrazáku.

Ministerstvo zemědělství vydalo v červnu 2011 novou publikaci pro spotřebitele pod názvem “Víš, co jíš? Rady, jak správně nakupovat potraviny” (pdf, 2,7 MB, 19 stran).

 

Publikace se zaměřuje také na následující témata:
–Jak reklamovat zkažené potraviny
– Národní značka KLASA
– Chráněná značení potravin
– Zaručená tradiční specialita
– Regionální potravina
– Biopotraviny
– Geneticky modifikované organizmy (GMO)
– Farmářské trhy



Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 084
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář