agronavigator.cz , 5. květen 2011
Je čokoláda zdravější než ovoce?
Vyšší antioxidační kapacita a vyšší obsah flavanolů než v sušených ovocných šťávách byl stanoven v hořké čokoládě (60%) a kakaových bobech.

Výzkumníci z Hershey Center for Health and Nutrition porovnávali antioxidační kapacitu hořké čokolády a sušených ovocných šťáv (granátové jablko, borůvky, brusinky). U hořké čokolády (60 % kakaa) a kakaových bobů byla stanovena vyšší antioxidační kapacita a vyšší obsah flavanolů. Z hlediska celkového spektra antioxidačních složek vítězí nad kakaovými boby jen prášek z granátových jablek. Podle těchto výsledků by kakaová semena měla být zařazena mezi „superfruits“ a hořká čokoláda mezi „superfoods“.

Uvedená zjištění se netýkají mléčné čokolády nebo směsí na přípravu horké čokolády a omezují se jen na porovnání práškových výrobků.

Analýzy jsou v souladu s již známým faktem, že čokoláda chrání před kardiovaskulárními chorobami. Je však třeba zdůraznit, že stačí zkonzumovat kousíček, ne celou tabulku. Naopak rizikový je obsah cukru a tuků v čokoládě.


Confectionery Production, 77, 2011, č. 1, s. 6



Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 110191 ; Vydáno : 2.5. 2011 ; Autor : Ing. Irena Suková


Hodnocení => průměr 097
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář