František Mariánek, 5. květen 2011
Mléčným tukem proti diabetes typu 2
Kyselina trans-palmito-olejová obsažená v mléčných výrobcích zřejmě zvyšuje ochranný vliv kyseliny cis-palmito-olejové (vytvářené v lidském těle) před rizikem vzniku diabetu.

V rámci studie zpracované v Harward School of Public Health (Boston), zaměřené na kardiovaskulátní problémy a financované National Heart, Lung and Blood Institute bylo sledováno 3 736 osob po dobu 20 let. Pro zjištění metabolických faktorů rizikových z hlediska srdečně-cévních chorob byla sledována glukóza, inzulin a mastné kyseliny včetně kyseliny kyseliny trans-palmito-olejové. Při posuzování vlivu těchto faktorů na vznik diabetes typu 2 bylo zjištěno, že u osob s nejvyšším obsahem kyseliny trans-palmito-olejové se až o 60 % sníží riziko vývoje diabetu proti osobám s nejnižší obsahem této MK. Je s podivem, že tato přirozená MK může zčásti ovlivnit běžnou biologickou úlohu jejího protějšku – kyseliny cis-palmito-olejové, která je vytvářena v lidském těle. Výsledky studie  byly zveřejněny v Annals of Internal Medicine, 21. 12. 2010 a vyplývá z nich, že vyšší hladina kyseliny trans-palmito-olejové v krvi má příznivou souvislost s hladinou cholesterolu v krvi, s markery zánětů, hladinou inzulinu a inzulinovou senzitivitou. Riziko vzniku diabetu závisí na koncentracích této mastné kyseliny. Uvedená zjištění je třeba potvrdit dlasím zkoumáním.

Kyselina trans-palmito-olejová je přirozenou složkou mléčného tuku, tzn. vyskytuje se běžně v mléce, sýrech, jogurtech a másle. (Již dříve se v pokusech na zvířatech  prokázalo, že kyselina cis-palmito-olejová chrání proti diabetu.)


Food Bussiness News, 6, 2011, č. 26, s. 1, 34


Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 110044 ; Vydáno : 21.4. 2011 ; Autor : Ing. Irena Suková


Hodnocení => průměr 088
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář