- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Mléčným tukem proti diabetes typu 2
V rámci studie zpracované v Harward School of Public Health (Boston), zaměřené na kardiovaskulátní problémy a financované National Heart, Lung and Blood Institute bylo sledováno 3 736 osob po dobu 20 let. Pro zjištění metabolických faktorů rizikových z hlediska srdečně-cévních chorob byla sledována glukóza, inzulin a mastné kyseliny včetně kyseliny kyseliny trans-palmito-olejové. Při posuzování vlivu těchto faktorů na vznik diabetes typu 2 bylo zjištěno, že u osob s nejvyšším obsahem kyseliny trans-palmito-olejové se až o 60 % sníží riziko vývoje diabetu proti osobám s nejnižší obsahem této MK. Je s podivem, že tato přirozená MK může zčásti ovlivnit běžnou biologickou úlohu jejího protějšku – kyseliny cis-palmito-olejové, která je vytvářena v lidském těle. Výsledky studie byly zveřejněny v Annals of Internal Medicine, 21. 12. 2010 a vyplývá z nich, že vyšší hladina kyseliny trans-palmito-olejové v krvi má příznivou souvislost s hladinou cholesterolu v krvi, s markery zánětů, hladinou inzulinu a inzulinovou senzitivitou. Riziko vzniku diabetu závisí na koncentracích této mastné kyseliny. Uvedená zjištění je třeba potvrdit dlasím zkoumáním. Kyselina trans-palmito-olejová je přirozenou složkou mléčného tuku, tzn. vyskytuje se běžně v mléce, sýrech, jogurtech a másle. (Již dříve se v pokusech na zvířatech prokázalo, že kyselina cis-palmito-olejová chrání proti diabetu.)
Food Bussiness News, 6, 2011, č. 26, s. 1, 34
Článek : 110044 ; Vydáno : 21.4. 2011 ; Autor : Ing. Irena Suková