- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Minerální a stopové prvky ve vejcích
V Rakousku byl proveden výzkum vajec z hlediska obsahu 25 prvků v bílku a žloutku. Koncentrace ve žloutku a bílku byly zásadně odlišné a vzájemně nekorelovaly, jenom v případě stroncia, mědi, jódu a manganu byly zjištěny nepatrné závislosti.
Žloutek obsahuje především fosfor, vápník, železo, zinek a jód, naproto tomu bílek hlavně sodík a síru. Ve vztahu k doporučené denní dávce pokrývá jedno vejce 15 – 20 % Na, P, I a Se. Obsah Ca, Mg, Mn a Cu je naproti tomu nízký. Obsahy Al, As, Cd, Co, Cr, Mo, Ni, Pb, Sb,Sn a V jsou většinou pod hranicíi průkaznosti. Malá vejce obsahují stejné množství Ba, Cu a S jako velká, množství ostatních prvků se zvyšuje s velikostí vajec.
K analýzám byly použity sublimačně sušené vzorky vajec brzy po snůšce, tabulky v originálu článku uvádějí naměřené hodnoty (rozmezí a median) vztažené na hmotnost v čerstvém stavu (na 100 g i na 1 vejce), a dále jsou publikovány údaje vztažené na sušinu.
Hmotnost vajec se pohybovala mezi 37 a 93 g (median 54, 7 g, obvykle se počítá s 60 g), poměr hmotnosti žloutku a bílku v čerstvém stavu zůstává bez ohledu na velikost vajec poměrně stabilní. Podíl hmotnosti žloutku v čerstvém stavu tvoří 32,2 % (median).
Nebyl zohledňován způsob krmení, rasa. Výsledky jsou porovnávány s údaji z literatury včetně údajů z tabulek Souci a kol.
Ernährung, 35, 2011, č. 2, s. 53-58
Článek : 110043 ; Vydáno : 20.4. 2011 ; Autor : Ing. Irena Suková