- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Mléčný tuk zvyšuje cholesterol méně než sojový olej
K prověření vlivu rostlinných a živočišných tuků na cholesterol v plasmě byl proveden pokus s dospělými krysími samci krmenými po dobu 110 dní hypercholesterolemickou stravou (29,1 % sacharózy, 29,1 % škrobu, 20 % kaseinu, 10 % tuku, 5 % celulózy, 5,3 % směsi solí, 1 % směsi vitaminů, methionin a cholin). V jedné variantě byl použit čistý mléčný tuk, ve druhé sojový olej. Během prvních dvou měsíců se zvýšil obsah celkového cholesterolu v plasmě v případě sojového oleje o 67 %, v případě mléčného tuku o 19 %. Výrazně byl v případě sojového oleje zvýšen obsah triglyceridů, zatímco v případě mléčného tuku bylo zvýšení nevýznamné. Obsah LDL-cholesterolu se zvýšil u sojového oleje o 80 %, u mléčného tuku nebylo zvýšení statisticky významné. Zvýšení potřebného HDL-cholesterolu bylo u mléčného tuku o 125 %, zatímco u sojového oleje jen 49 %. Aterogenní index (HDL/LDL) se u krys krmených mléčným tukem významně snížil již po 30 dnech, zatímco při krmení sojovým olejem zůstal po celou dobu nezměněn. Při závěrečném zkoumání tkání byl v aortě zjištěn významně nižší obsah triglyceridů a cholesterolu u varianty s mléčným tukem než se sojovým olejem.
Milchwissenschaft, 66, 2011, č. 1, s. 15-18
Zdroj: Agronavigator