František Mariánek, 28. únor 2011
Mléčný tuk zvyšuje cholesterol méně než sojový olej
Že by už i vědci přišli na to, že je mléko zdravé??



Pokusy s krysami krmenými hypercholesterolemickou dietou zpochybňují zažité mínění o škodlivějším vlivu živočišných tuků s vyšším podílem nasycených mastných kyselin.

K prověření vlivu rostlinných a živočišných tuků na cholesterol v plasmě byl proveden pokus s dospělými krysími samci krmenými po dobu 110 dní hypercholesterolemickou stravou (29,1 % sacharózy, 29,1 % škrobu, 20 % kaseinu, 10 % tuku, 5 % celulózy, 5,3 % směsi solí, 1 % směsi vitaminů, methionin a cholin). V jedné variantě byl použit čistý mléčný tuk, ve druhé sojový olej. Během prvních dvou měsíců se zvýšil obsah celkového cholesterolu v plasmě v případě sojového oleje o 67 %, v  případě mléčného tuku o 19 %. Výrazně byl v případě sojového oleje zvýšen obsah triglyceridů, zatímco v případě mléčného tuku bylo zvýšení nevýznamné. Obsah LDL-cholesterolu se zvýšil u sojového oleje o 80 %, u mléčného tuku nebylo zvýšení statisticky významné. Zvýšení potřebného HDL-cholesterolu bylo u mléčného tuku o 125 %, zatímco u sojového oleje jen 49 %. Aterogenní index (HDL/LDL) se u krys krmených mléčným tukem významně snížil již po 30 dnech, zatímco při krmení sojovým olejem zůstal po celou dobu nezměněn. Při závěrečném zkoumání tkání byl v aortě zjištěn významně nižší obsah triglyceridů a cholesterolu u varianty s mléčným tukem než se sojovým olejem.


Milchwissenschaft, 66, 2011, č. 1, s. 15-18

Zdroj: Agronavigator


Hodnocení 1 | 2 | 3 | 4 | 5 => průměr 081
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář