František Mariánek, 1. únor 2011
České kuře
Deset důvodů, proč konzumovat česká kuřata
Zdroj: www.mze.cz
 
  1. Tuzemští zpracovatelé masa disponují nejmodernějšími technologiemi chlazení vzduchem již téměř 20 let, konzumace českých kuřat tak pro spotřebitele představuje nižší zdravotní rizika například v počtu výskytu salmonel
  2. Technologie chlazení vzduchem znamená nižší nebo žádný obsah zbytkové vody v kuřatech a kuřecích dílech. Spotřebitel má tak v případě českých kuřat záruku, že v ceně masa nekupuje vodu
  3. Česká republika má statut země prosté ptačí chřipky a na území naší země se také nevyskytuje vysoce patogenní verze této nemoci. Díky tomu lze například z ČR vyvážet vejce a jednodenní kuřata do Ruska, přestože je ruská strana pověstná velmi přísnými požadavky na dovoz potravin ze zahraničí
  4. V České republice byl v minulých letech úspěšný program tlumení salmonel v chovech drůbeže, takže od letošního roku končí povinnost vakcinace u reprodukčních chovů drůbeže a bude pouze dobrovolná
  5. V České republice je, stejně jako v EU, zakázáno přidávat do krmení drůbeže a tedy i kuřat růstové hormony. V případech nemocí se mohou podávat drůbeži antibiotika, ale nesmí se dostat do potravinového řetězce. Před porážkou zvířete se musí v rámci stanovené ochranné lhůty antibiotika vysadit, přičemž uvedená lhůta je spočítána tak, aby zbytky antibiotik nebyly v mase a dalších orgánech zvířat přítomny
  6. Při konzumaci českých kuřat si může být spotřebitel jist, že drůbeží maso a výrobky z něj jsou bezpečné z hlediska obsahu cizorodých látek. Svědčí o tom dlouhodobé výsledky monitoringu cizorodých látek, který každoročně provádí Státní veterinární správa ČR. Kuřata z klasických chovů se svým látkovým složením prakticky nijak neliší od dražších biokuřat.
  7. Kuřecí maso je vhodné ke konzumaci z hlediska racionální výživy a zdravého životního stylu. V porovnání s červenými masy (vepřové a hovězí) obsahuje nižší množství tuků, pro organismus je také zdrojem bílkovin, velkého množství vitamínů řady B důležitých pro zdravou nervovou soustavu, včetně niacinu (B3) uvolňující energii ze sacharidů.
  8. Konzumace drůbežího masa snižuje riziko nemocí. Drůbeží maso je bohatým zdrojem vitamínu E posilující odolnost organismu či vitamínu A bránící tělo proti infekcím – ten je obsažen zejména v kuřecích játrech. Kromě toho obsahuje kuřecí maso celou řadu dalších pozitivních látek, jako je například selen, fosfor či zinek
  9. Při přípravě pokrmů z kuřat lze uspořit čas i energii. Čas na tepelnou úpravu kuřat je kratší než na tepelnou úpravu jiného masa, navíc drůbeží, na rozdíl od hovězího, nemusí před distribucí do maloobchodních sítí zrát a ke spotřebiteli se tak dostane čerstvější
  10. Konzumací českého drůbežího podporujete domácí zemědělce, potravináře a související obory

Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR, www.eagri.cz, 28. 1. 2011



Hodnocení => průměr 083
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář