František Mariánek, 4. únor 2011
Příznivý vliv syrovátkové bílkoviny na potlačení hladu, na pocit sytosti a na termogenní efekt
Přehled o výsledcích výzkumu porovnávajícího syrovátkové bílkoviny, samotné glykomakropeptidy a alfa-laktalbumin s bílkovinami jiného původu.

Syrovátkové bílkoviny hrají důležitou roli při regulaci pocitu sytosti, příjmu potravin a potíží souvisejících s obezitou. Pomáhají bojovat s metabolickým syndromem. Vliv na potlačení hladu je vyšší než u jiných bílkovin z potravin a sacharidů. Glykomakropeptidy stimulují pankreatickou a gastrointestinální sekreci hormonů vyvolávajících pocit nasycení více než všechny syrovátkové bílkoviny dohromady. Na pocit sytosti má vliv fyzikální charakter bílkovinných a sacharidických přísad (viskozita, gelovitá textura). Konzumace snídaně s vysokým obsahem bílkovin a s přidanou syrovátkovou bílkovinou nebo alfa-laktalbuminem je více termogenní než konzumace snídaně s kompletní mléčnou bílkovinou. Výrazný termogenní efekt alfa-laktalbuminu souvisí s zvláštními vlastnostmi vyváženého profilu aminokyselin.


European Dairy Magazine, 22, 2010, č. 6, s. 11-12
Objednávka kopie článku



Poslat článek emailem Vytisknout článek Článek : 108005 ; Vydáno : 4.2. 2011 - Dnes ; Autor : Ing. Irena Suková

Zdroj:www.agronavigator.cz

Hodnocení => průměr 102
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář