- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
10 nejhorších potravin z nabídky českých supermarketů
Jaké jsou doopravdy produkty ze dna nabídky tuzemských supermarketů? Jak velkou
chybu můžete udělat, když při nákupu sáhnete vedle? Jaká je daň za nízkou cenu?
Lidové noviny
Média i ve
řejnost dnes věnují tolik pozornostisložení, p
ůvodu a ceně potravin, že se téměřvytratil rozhodující aspekt jídla – chu
ť. Rozhodlijsme se proto prozkoumat, jak jsou na tom
levné výrobky nejen s ohledem na zdraví konzument
ů,ale i na jejich chu
ťové buňky. V supermarketechjsme si nejprve vytipovali
potraviny, jejichž výrobci obvykle chemikáliemi
nešet
ří. S pomocí odborníka na výživu a potravinářskéhotechnologa Víta Syrového jsme pak
vybrali desítku t
ěch, které svým složením hřešínejvíce, a gastronomická noviná
řka Hana Michopuluje poté ohodnotila po chu
ťové stránce.Každá potravina od nás také získala bodové
vysv
ědčení za množství škodlivých chemikáliíve složení. Všechna "é
čka" jsme ohodnotilijedním až p
ěti body podle škodlivosti a výsledekse
četli. Nejlepší by tedy byla čerstvá plnohodnotnásurovina s 0 body, nejhorší naopak
takový pr
ůmyslový výrobek, jenž obsahujenejvíce nevhodných aditiv, a získá tak nejvíce
bod
ů. K určení škodlivosti jednotlivých látekposloužil p
řehled vypracovaný v knize Tajemstvívýrobc
ů potravin.Salát z chemické laborato
ře(Hermelínový salát, výrobce: Lah
ůdky Cajthaml. 47 trestných bodů / nejhorší výrobek)"Pokud si n
ěkdo skutečně přečte celé složení, které je uvedeno na obalu, zřejmě ho přejde chuť.Skoro až komické je, že hermelín je ve složení tém
ěř na samém konci. Před ním nalezneme uvedenuneuv
ěřitelnou snůšku všemožných chemikálií, jako jsou konzervanty, stabilizátory a další z éček,"popisuje složení salátu pan Syrový.
Použité suroviny p
řitom mají být podle zákona uváděny v sestupném pořadí, na prvním místě bytedy m
ěla být nejvíce zastoupená složka, na posledním naopak ta nejméně. Množství aditiv je ažzarážející a tomu odpovídá i bodový zisk. "
Je to adept na výrobek s nejvyšší mírou chemickéhozne
čištění způsobeného nemírným užíváním aditiv," prohlašuje potravinářský odborník Vít Syrový.Výrobce p
řitom dokazuje, že vybrané přísadynezvolil náhodou a chu
ť zdaleka neodpovídáhrozivému složení. "Ta konzistence je u salátu
dost zvláštní a podez
řelá, protože se drobí. Chuťa v
ůně hermelínu mi ovšem připadá v pořádku.Je to ale dost kyselé na to, abychom mohli cítit
jakékoliv další chut
ě," popisuje svůj dojemHanka Michopulu.
Mimochodem – výrobce sám svou výrobnu
hodnotí jako jednu z nejmodern
ějších. Ve skutečnostisídlí v pronajatých prostorech ve vesnici
Chýn
ě, nedaleko Rudné u Prahy, v areálubývalého JZD a tém
ěř všechny jeho zaměstnance tvoří ukrajinské dělnice. Pouze účetní, šéfkuchařzávodní jídelny a dv
ě prodavačky v kantýně jsou Češky. Technologie výroby je převážně ruční,technickým vybavením se výrobna p
říliš neliší od běžné, menší závodní kuchyně. Název Salátz chemické laborato
ře tedy plně vystihuje testovaný výrobek a jeho „kvalitu“."To
čená" limonáda v plastové lahvi(To
čená limonáda s malinovou příchutí, výrobce: ZON. 41 trestných bodů)"Jako potraviná
řský technolog nechápu, proč do červené limonády přidali tři rozličnáum
ělá barviva, mimo jiné i žluté a modré. Že by pokus o trikoloru?" pozastavuje senad zp
ůsobem výroby pan Syrový a ani z ostatních složek nápoje není nadšený."Tato – v uvozovkách – to
čená limonáda má ve složení čtyři umělá sladidla: kroměaspartamu a acesulfamu i sacharin a
cyklamát; o posledním z nich byly již před letyzve
řejněny odborné studie dokazující poškozování zdraví. Konkrétně byly cyklamátyspojovány s rakovinou mo
čového měchýře," upozorňuje.I zde ovšem platí, že kdo hledá chu
ť tradiční červené limonády, vyloženou chybuneud
ělá. "Chutná podobně jako klasická červená limonáda mého dětství. V tomtop
řípadě jsem sentimentální, ale možná právě proto mi vadí nesmyslně velké množstvícukru, které vládne celé chuti a slepuje pusu," shrnuje Michopulu.
A
čkoliv se společnost ZON chlubí 130letou tradicí, sama současně připouští, že řadajejich limonád ve dvoulitrových lahvích byla vyvinuta v
souladu s trendem potřebynápoj
ů v nižší cenové hladině. O „kvalitě“ těchto nápojů, které nasvědčuje i našehodnocení, se však již taktn
ě nezmiňuje.Jedovaté špeká
čky(Špeká
čky výběrové, výrobce: Jan Prantl – Masný průmysl Žirovnice, 35 bodů)"Ukázka typické uzeniny, na kterou by m
ěla platit hamburgerová daň," konstatuje Syrový. Tato daň mábýt zavedena na
nezdravé potraviny s vysokým obsahem tuků, solí, cukrů a aditiv. Ty totižvýrazn
ě zvyšují rizika civilizačních onemocnění, které pak zatěžují státní rozpočet. Daň má přinéstvíce pen
ěz do zdravotnictví a zrazovat lidi od nákupu nezdravých potravin."Krom
ě téměř polovičního obsahu tuku, zřejmě ze zbytkovéhovep
řového masa, sádla a kůže, obsahuje dost rizikových přídatnýchlátek.
Mimo to skrývá toxické dusitany mezi stabilizátory, cožje matoucí. Dusitany jsou ve sbírce zákon
ů řazeny mezi konzervanty.Až tragikomická je užitá trojkombinace fosfát
ů: difosforečnany,trifosfore
čnany a polyfosforečnany," říká Vít Syrový.V tomto p
řípadě už je navíc umělá podstata výrobku na chuti znát."Cítím chu
ť uzení, soli a tuku. Jinak nic. Ty špekáčky nejsou odporné,spíš
chuťově úplně prázdné. I v tom je ostatně důvod, proč lidétyto výrobky v
ůbec kupují," míní gastronomická novinářka.Rovn
ěž Jan Prantl se odvolává na 120letou tradici výroby uzenin. Podle výsledných produktů jehofirmy však z
ůstává poněkud „na vodě“ jeho tvrzení, že i přes zavádění moderních technologiízachovává dostate
čný prostor pro uplatnění tradičních způsobů výroby. Původní výrobci uzeninze Žirovnic se patrn
ě obrací v hrobě…¨Sladká buchta podle pejska a ko
čičky(MARMOR, výrobce: Kuchenmeister.
33 bodů)"Dlouhý soupis p
řídatných látek, uváděných pod chemickými názvy, trochu připomíná pohádku o tom,jak pejsek s ko
čičkou pekli dort. Avšak s tím rozdílem, že zvířata by si do laskomin nikdy nepřidalar
ůzné chemikálie; takové nesmysly dělají jen lidé," říká Vít Syrový a pozastavuje se i nad tím, žeodhalit složení vyžaduje dlouhé
minuty hledání a brýle.
Není ale t
řeba studovat složeníaby bylo jasné, že
základnísuroviny zde prakticky chybí.
"Jeto strašliv
ě sladké, není cítit nic nežcukr. Nedrží v
ůbec pohromadě,plátek se rozpadá pod rukama.
Č
okoláda je ošizená, je to jen hnědé.Taková hn
ědáda," komentujebuchtu Hanka Michopulu a p
řidávái vlastní zážitek. "Moje d
ěti bylykdysi alergické na žloutky. Ukázalo
se ale, že to není až takový problém,
protože v
českých cukrovinkáchse s vejci zas tak
často nepočítá. Jak to drží pohromadě, bůh ví. Zato když jsme přijeli doFrancie, každý druhý obal od sušenek m
ěl na sobě napsáno: mouka, máslo, vejce, mléko.V
Česku by to byla rarita. Průmyslově se tu peče ze surovin, jaké by slušný člověk ani nevyndal nakuchy
ňskou linku." Bez zajímavosti není fakt, že tento výrobek se dováží z Německa, přičemžporovnáním údaj
ů na obalech je složení téhož výrobku pro německý trh jiné, než to, které jeexpedováno do
ČR.P
řeslazené slané chipsy(BERSI Snack, výrobce: ZP Šumvald.
31 bodů)"Je až neuv
ěřitelné, kolik chemikálií do těchto snacků přidali, aby navodili dojem, že obsahují čabajku.Zjevn
ě chtěli, aby to nějak chutnalo; nešetřili proto přídatnými látkami. Neopomněli ani tři barviva.Také je zajímavé, že do takového výrobku p
řidali třir
ůzné druhy cukrů," zkoumá složení zjevně barvenýchk
řupek Syrový.Ten, kdo má tento druh potravin rád, však p
řiodhlédnutí od složení z
řejmě bude spokojen."Vypadají h
ůř než chutnají. Na pohled jsou takovéjedovaté, ale ochutnala jsem už mnohem horší
a um
ělejší varianty tohoto občerstvení," hodnotí HanaMichopulu.
Bez zajímavosti není ani samotný p
ředmět činností(popis) výrobce ZP Šumvald, akciové spole
čnostizaložené v roce 1995:
Závod produkuje širokýsortiment slaných a sladkých extrudovaných výrobk
ů, a cereálií. Výrobky jsou dodávány na trh pod zn.BERSI a ONEŠ,
Protektorování a prodej pneumatik.Je tedy na míst
ě otázka, kdy se do výroby chipsů pustí například společnosti jako Barum Continental,Bridgestone nebo polský Stomil…
Gothajský salám bez gothaje a salámu
(Gothajský salám, výrobce: Procházka.
26 bodů)"Další ukázka b
ěžné uzeniny, na kterou by se měla vztahovat hamburgerová daň. Kromě vysokéhoobsahu skrytého tuku obsahuje též nemálo ze škodlivých p
řídatných látek. Nejhorší z nich jsoutoxické dusitany E250, na n
ěž by měly dávat pozor hlavně těhotné a kojící ženy. Stejně tak by sem
ělo zamezovat jejich zbytečnému příjmu u dětí. Pokud někoho zaujme gumovitá konzistencesalámu, který se po stla
čení rychle vrací do původního tvaru, tak to způsobuje hlavně přidaná gumaguar," vysv
ětluje Syrový.Ani plejáda chemikálií a guma však chu
ťnezachrání. "Tohle je vážn
ě špatné. Necítímabsolutn
ě žádnou jedlou vůni ani chuť, kroměpachu fólie. Když vezmu jedno kole
čko mezi prsty,celé se rozdrobí a rozláme. Tohle není gothaj,
p
řevaha cizorodých surovin je taková, že už setomu ani nepodobá. A není to ani žádný jiný
salám," kroutí hlavou Michopulu.
Skute
čný řeznický mistr, pan Bohumil Procházka, který za první republiky proslul svou kvalitoua umem v Terezín
ě, by se asi nestačil divit, co s jeho jménem provedli čtyři podnikatelé, kdyžprivatizovali výrobní závod v Roudnici nad Labem a se souhlasem manželky pana Procházky p
řevzalii jméno „Procházka“ do názvu spole
čnosti. Nutno podotknout, že ani jeden ze zmíněných podnikatelůse nejmenuje Procházka…
Trochu p
říliš "tavený" sýr(MIX tavený sýr, výrobce: TANY.
15 bodů)"Z
řejmě chtěli udělat čest názvu tavený sýr a proto užili čtyři druhy tavicích solí. Tři z nich se řadímezi fosfáty, jejichž nadm
ěrný příjem může mimo jiné způsobovat zhoršené vstřebávání nepostradatelnýchminerál
ů, jako je vápník. Kromě toho jde o typickýp
říklad nedostatečně označeného výrobku. Ve složení neníuvedeno, co obsahuje v n
ěm přítomná šunka. To lzeposuzovat až jako klamání zákazníka dle zákona
o ochran
ě spotřebitele," upozorňuje Vít Syrový.P
řitom právě tento výrobek jako jeden z mála obsahujesprávné suroviny, což je na chuti znát. "Chu
ť je v pořádku.Jsou tam základní suroviny a ne náhražky.
Řekla bychdobrý
český taveňák. Příchutě už jsou slabší – pažitka jesušená až p
říliš a šunková varianta vysloveně slabá,hodn
ě sladká a drobivá," říká Michopulu.P
<