František Mariánek, 18. duben 2009
Cranberry: léčivé ovoce se skvělou chutí

Že brusinky znáte jenom od sváteční svíčkové? Americké brusinky cranberries mají mnohem širší využití jak v kuchyni, tak pro zlepšení zdraví.
Autor: Kateřina Šmatová. 

Pro původní americké obyvatelstvo byly cranberries lékem a zároveň potravinou. Už před 300 lety užívali Indiáni bobule k hojení ran a zmírňování bolestí. Dnes je zvlášť vyzdvihována jejich schopnost předcházet infekcím močových cest.

TADY najdete nápady na skvělé brusinkové pochoutky.

Tady si nesedejte!

Americké brusinky obsahují druhotné rostlinné látky, které mají jednu zvláštní vlastnost:zabraňují bakteriím usazovat se na sliznicích.

Báječné recepty pro váš sváteční stůl

Protipřilnavý účinek proantokyanidu (PAC) přispívá k tomu, že jsou bakterie jednoduše vyplavovány močí a brání tak například vzniku zánětu močového měchýře nebo ledvin.

Ochrana močového měchýře

Zánětem močového měchýře onemocní alespoň jednou v životě každá druhá žena. U mnohých se toto onemocnění opakovaně vrací.

Americké brusinky obsahují zahuštěnou tříslovinu, která dokáže zamezit usazování bakterií vyvolávajících záněty močových cest v ledvinách a močovém měchýři.

Kdo pije denně brusinkovou šťávu nebo jí plody, může riziko tohoto onemocnění snížit až o 40 %.

Ústní hygiena

Cranberries posilují dásně. Bobule obsahují účinné látky snižující počet bakterií v ústní dutině. Na zubech a v mezerách mezi nimi se vytváří méně zubního plaku, který je hlavní příčinou vzniku parodontózy a zubního kazu.

Zdravější žaludek

Látky obsažené v Cranberries zpevňují stěny žaludeční sliznice a zabraňují bakteriím Helicobacter pylori, aby se zde usidlovaly. Tyto bakterie jsou příčinou poškození žaludečních stěn, způsobují žaludeční vředy a zvyšují riziko rakoviny žaludku.

Vliv na srdce

Cranberries obsahují flavonoidy a polyfenol. Tyto druhotné rostlinné látky zabraňují oxidaci způsobenou „zlým“ LDL cholesterolem a starají se tak o zdravý chod srdce.

Proti stárnutí

Cranberries patří mezi plody s vysokým podílem antioxidantů. Jsou tak jasnou jedničkou v boji proti předčasnému stárnutí. Bioaktivní látky ochraňují buňky před volnými radikály způsobujícími nejen stárnutí, ale i cukrovku, aterosklerózu, revmatická onemocnění či rakovinu.

100 g čerstvých Cranberries má 46 kcal (193 kJ) a obsahuje:

  • 0,4 bílkovin

  • 0,1 tuku

  • 12,2 uhlohydrátů

  • 4,6 g vlákniny

  • 85 mg draslíku

  • 13,3 mg vitaminu C

100 g sušených Cranberries má 308 kcal(1290 kJ) a

  • 0,1 bílkovin

  • 1,4 tuku

  • 82,4 uhlohydrátů

  • 5,7 g vlákniny

  • 40 mg draslíku

autor: Kateřina Šmatová


Hodnocení => průměr 085
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář