Renata Šarjaková, 26. září 2008
vyhlášení výsledků soutěže „Potravinářský výrobek Moravskoslezského kraje 2008“.

Pilotní ročník soutěže „Potravinářský výrobek Moravskoslezského kraje 2008“ dnes vyvrcholil na Krajském úřadě Moravskoslezského kraje oficiálním vyhlášením. Soutěž, jejímž organizátorem a odborným garantem je Regionální centrum Moravská brána PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců Příbor, podporoval Moravskoslezský kraj 300 tisíci korunami.

 

„Naším zájmem je zviditelnit kvalitní výrobky z regionu. V soutěži nejde o soupeření místních výrobců, ale o posílení dobrého jména firem z Moravskoslezského kraje i místní ekonomiky, ve smyslu nárůstu obliby u zdejších konzumentů,“ zdůvodňuje náměstek hejtmana kraje pro oblast životního prostředí Pavol Lukša, který nad akcí propagující lokální potravinářské produkty převzal záštitu. Dodal také, že je spokojený, protože rozjezd soutěže se povedl – zaujala 24 výrobců, jenž se rozhodli „jít se svou kůží na trh“.

Přihlásit se mohli výrobci pečiva, mléčných a masných výrobků i producenti dalších potravin. Devítičlenná komise nakonec porovnávala kvalitu celkem 60 výrobků v osmi kategoriích. Hodnotily se inovace, chuť, vzhled, vůně přihlášených výrobků, ale také vliv předkládaných produktů na zdraví zákazníka, jejich dostupnost na trhu, obal, použité suroviny, způsob výroby a další parametry.

 „Ocenili jsme celkem 60 výrobků,“ říká náměstek Lukša, z jehož rukou si soutěžící převzali diplomy a čestná uznání. „V každé kategorii byl vyhodnocen jeden výrobek s největším počtem bodů. Vítězové  dané kategorie obdrželi podle pravidel soutěže „Diplom“, všichni účastníci získali „Čestné uznání“,“ vysvětlil pravidla soutěže náměstek hejtmana. 

Diplomy za nejlepší výrobek obdrželi  výrobky v těchto hodnocených kategoriích:

 

1. pekařské výrobky                                        -  Diabetické mysli (Semix Pluso, spol.s.r.o.)

2. cukrářské výrobky                                       – Štramberské uši (František Šubert)

3. výrobky studené kuchyně, hotové pokrmy  – Silueta – Italská směs se Šmakounem,

                                                                           (ANO…s.r.o.)

4. nealkoholické nápoje                                   – Ovocné mošty (Slavomír Soška)

5. alkoholické nápoje                                       – Žihadlo – Václav Žolnerčík (V.Žolnerčík)

6. ovoce a zeleniny – zpracované a čerstvé    – REFIT červená řepa (Beskyd Fryčovice, a.s.)

7. masné výrobky                                             – Pečené koleno

      (MORAVAN masná výroba s.r.o.)

8. mléko a mléčné výrobky                              – Ďábelský hermelín (Milk Trade s.r.o.)

 

Absolutním vítězem a držitelem ceritikátu s právem trvale používat označení „Potravinářský výrobek Moravskoslezského kraje“  je pečené koleno, výrobce MORAVAN masná výroba s.r.o., Petřvald.

Slavnostní vyhlášení výsledků soutěže „Potravinářský výrobek Moravskoslezského kraje 2008“ bude součástí ostravského Gastrofestivalu na konci listopadu.

 

Zpracovala: Barbara Odstrčilíková, tisková mluvčí


Hodnocení => průměr 081
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář