Úvodní stranaZprávyPotravinářství
Ministr Nekula: myslíme na lidi v hmotné nouzi. Přidáme peníze potravinovým bankám
Renata Šarjaková, 2. prosinec 2022
Ministr Nekula: myslíme na lidi v hmotné nouzi. Přidáme peníze potravinovým bankám

Ministerstvo zemědělství (MZe) v příštím roce přidá potravinovým bankám k plánovaným 73 milionům ještě dalších 40 milionů korun. Na jejich podporu je tak připraveno celkem více než 110 milionů korun. Zachráněné potraviny putují lidem, kteří jsou na hranici hmotné nouze.


Na jednoho obyvatele připadlo loni v průměru více mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleniny
Renata Šarjaková, 2. prosinec 2022
Na jednoho obyvatele připadlo loni v průměru více mléčných výrobků, masa, ovoce a zeleniny

Růst spotřeby potravin v Česku pokračoval i v roce 2021. Zvýšila se konzumace mléčných výrobků, hovězího, vepřového i drůbežího masa, rýže a brambor a především ovoce a zeleniny. Klesla spotřeba obilovin v hodnotě mouky, tuků a olejů, nápojů nealkoholických i alkoholických.


Spotřeba potravin - 2021
Renata Šarjaková, 2. prosinec 2022
Spotřeba potravin - 2021

Spotřeba potravin - 2021


Publikace OECD: Nejistota v oblasti potravinového zabezpečení
Renata Šarjaková, 29. listopad 2022
Publikace OECD: Nejistota v oblasti potravinového zabezpečení

Publikace OECD: Nejistota v oblasti potravinového zabezpečení


Po šesti letech povinného nutričního značení na potravinách se připravuje jeho revize. Přibližně polovina států Evropské unie je pro dobrovolnost

Vodítko pro výrobce a prodejce potravin vyráběných v domácnosti a prodávaných z domu

Za jakých pravidel se může dostat zvěřina na talíř českého spotřebitele?

Taste the Czech Republic
Renata Šarjaková, 22. listopad 2022
Taste the Czech Republic

Publikace s podtitulem "Famous Czech products with Protected Designations of Origin and Protected Geographical Indications" pojednávající o českých produktech nesoucí známku Chráněné zeměpisné označení (CHZO) a Chráněné označení původu (CHOP). Brožura je dostupná v anglickém jazyce.


Po šesti letech povinného nutričního značení na potravinách se připravuje jeho revize. Přibližně polovina států Evropské unie je pro dobrovolnost
Renata Šarjaková, 22. listopad 2022
Po šesti letech povinného nutričního značení na potravinách se připravuje jeho revize. Přibližně polovina států Evropské unie je pro dobrovolnost

Označování výživových hodnot na přední straně obalu a jeho dopadům na udržitelné označování potravin se věnovala konference, kterou včera v Bruselu pořádalo české předsednictví. Cílem jednání bylo na základě strategie Farm to Fork prodiskutovat připravovanou revizi stávajících požadavků na nutriční značení. Před zavedením nových pravidel je nutné zvážit i možné dopady na malé zemědělce a výrobce.


Seminář k Světovému dni výživy přiblížil globální i lokální rybolov a akvakulturu
Renata Šarjaková, 1. listopad 2022
Seminář k Světovému dni výživy přiblížil globální i lokální rybolov a akvakulturu

Dne 25. 10. 2022 Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Společností pro výživu uspořádalo seminář ke Světovému dni výživy na téma „Mezinárodní rok drobného rybolovu a akvakultury v kontextu potravinového zabezpečení“.


Úvodní stranaZprávyPotravinářství