Úvodní stranaZprávyPotravinářství
Nové potravinářské předpisy EU – únor 2008
Renata Šarjaková, 3. březen 2008
Nové potravinářské předpisy EU – únor 2008
Výběr názvů předpisů z Úředního věstníku ES.

Zákazníku neboj se…
Renata Šarjaková, 3. březen 2008
Zákazníku neboj se…

…A buď obezřelý. Tak by mohlo znít motto televizního pořadu Máte slovo. A na otázku, jak se má zákazník vyvarovat toho, aby si domů nepřinesl nějakou zdravotně závadnou potravinu bylo lze jedině odpovědět: Sledovat označování potravin, etiket, doby spotřeby, popřípadě doby použitelnosti a pokynů pro následné skladování. Pokud má málo informací, má zákazník právo je po prodejci požadovat.


Bezpečnost potravin v popisu práce
Renata Šarjaková, 21. únor 2008
Bezpečnost potravin v popisu práce

Bezpečnost potravin v popisu práce


První potraviny s detailními údaji
Renata Šarjaková, 19. únor 2008
První potraviny s detailními údaji
Nové značení v České republice zavedlo 17 domácích a mezinárodních výrobců.

Nové chráněné názvy českých potravin
Renata Šarjaková, 19. únor 2008
Nové chráněné názvy českých potravin
Nošovické kysané zelí a Pardubický perník byly zapsány do registru chráněných označení.

Faktory ovlivňující cenu vajec
Renata Šarjaková, 14. únor 2008
Faktory ovlivňující cenu vajec
Různé faktory, které mají vliv na cenu potravin, zejména vajec.

Podmáslí – význam a využití
Renata Šarjaková, 13. únor 2008
Podmáslí – význam a využití
Podmáslí, které má výživově příznivý obsah bílkovin, mastných kyselin a fosfolipidů, se uplatňuje v širokém spektru potravin.

Akrylamid v potravinách a rakovina prsu
Renata Šarjaková, 11. únor 2008
Akrylamid v potravinách a rakovina prsu
V rámci projektu HEATOX se zjišťovaly hladiny akrylamidu vázaného na hemoglobin v červených krvinkách u zdravých a nemocných žen.

Rostlinné extrakty mohou potlačovat chuť k jídlu
Renata Šarjaková, 8. únor 2008
Rostlinné extrakty mohou potlačovat chuť k jídlu
Extrakt lipidů nacházejících se v chloroplastech rostlinných buněk by mohl dlouhodobě snižovat chuť k jídlu.

Dekofeinace zeleného čaje superkritickým oxidem uhličitým při zachování katechinů
Renata Šarjaková, 8. únor 2008
Dekofeinace zeleného čaje superkritickým oxidem uhličitým při zachování katechinů
Je popsána dekofeinace zeleného čaje superkritickým CO2, postup je šetrný na obsah katechinů.

Úvodní stranaZprávyPotravinářství