Úvodní stranaZprávyPotravinářství
Kuřecí řízky obsahovaly salmonelu
Renata Šarjaková, 15. červenec 2015
Kuřecí řízky obsahovaly salmonelu
Státní veterinární správa v souvislosti s kontrolou v místě určení upozorňuje veřejnost na nález bakterií salmonely. Zásilka 210 kilogramů kuřecích prsních řízků z Polska, které prodávala prodejna masa a uzenin v Bruntále, obsahovala bakterie Salmonelly enteritidis.

Mykotoxiny v krmivech
Renata Šarjaková, 9. červenec 2015
Mykotoxiny v krmivech

Přítomnost mykotoxinů je jedním ze závažných rizik, ohrožujících nejen bezpečnost potravinového řetězce, ale zejména zdraví zvířat a jejich užitkovost. ÚKZÚZ věnuje soustavnou pozornost kontrole jejich výskytu v krmivech.


Rodiče udělili školnímu projektu Ovoce a zelenina do škol jedničku
Renata Šarjaková, 1. červenec 2015
Rodiče udělili školnímu projektu Ovoce a zelenina do škol jedničku
Školní projekt Ovoce a zelenina do škol, který administruje Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), ocenili také rodiče.

V Moravskoslezském kraji se soutěžilo o značku Regionální potravina
Renata Šarjaková, 25. červen 2015
V Moravskoslezském kraji se soutěžilo o značku Regionální potravina

Celkem 8 výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi z Moravskoslezského kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2015. O tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 82 produktů od 34 výrobců. O logo soutěžily v devíti kategoriích, nejsilnější zastoupení měly pekařské výrobky včetně těstovin v počtu 20 výrobků.


Do výběrového řízení na podporu kvalitních potravin se přihlásilo 18 agentur
Renata Šarjaková, 4. červen 2015
Do výběrového řízení na podporu kvalitních potravin se přihlásilo 18 agentur
Dne 1. června 2015 skončila lhůta pro podávání nabídek k veřejné zakázce „Rámcová smlouva – propagační a informační kampaň na podporu kvalitních potravin“.

Doplnění a zpřesnění seznamu potravinářských přídatných látek
Renata Šarjaková, 1. červen 2015
Doplnění a zpřesnění seznamu potravinářských přídatných látek
    Obtíže při převodu potravinářských přídatných látek do nového systému kategorií si vyžádaly aktualizaci příloh k nařízení (ES) č. 1333/2008.

Označení potravin
František Mariánek, 1. červen 2015
Označení potravin
Potraviny v Česku dostanou dvě nová označení, plánuje Jurečka

Vyjádření k odejmutí značky KLASA - výrobek Hruška, výrobce Promega spol. s r.o
Renata Šarjaková, 25. květen 2015
Vyjádření k odejmutí značky KLASA - výrobek Hruška, výrobce Promega spol. s r.o
Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), který administruje značku kvality KLASA, informuje, že u oceněného produktu Hruška od výrobce Promega spol. s r.o. došlo ke zjištění látky, která není uvedena v označení potraviny a pro tento druh výrobku není povolena. Vyplývá to z kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce. U tohoto výrobku byl zahájen proces odebírání značky.

Stanovení přípustných odchylek od nutričních hodnot uváděných…
Renata Šarjaková, 25. květen 2015
Stanovení přípustných odchylek od nutričních hodnot uváděných…

Pokyny Komise EU pro příslušné orgány pověřené kontrolou shody s právními předpisy s ohledem na stanovení přípustných odchylek od nutričních hodnot uvedených na etiketě.


Monitoring přítomnosti perchlorátu v potravinách
Renata Šarjaková, 25. květen 2015
Monitoring přítomnosti perchlorátu v potravinách
    Podle nového doporučení Komise EU budou členské státy ve spolupráci s výrobci sledovat výskyt perchlorátu ve vybraných potravinách.

Úvodní stranaZprávyPotravinářství