Úvodní stranaZprávyPotravinářství
Doplnění a zpřesnění seznamu potravinářských přídatných látek
Renata Šarjaková, 1. červen 2015
Doplnění a zpřesnění seznamu potravinářských přídatných látek
    Obtíže při převodu potravinářských přídatných látek do nového systému kategorií si vyžádaly aktualizaci příloh k nařízení (ES) č. 1333/2008.

Označení potravin
František Mariánek, 1. červen 2015
Označení potravin
Potraviny v Česku dostanou dvě nová označení, plánuje Jurečka

Vyjádření k odejmutí značky KLASA - výrobek Hruška, výrobce Promega spol. s r.o
Renata Šarjaková, 25. květen 2015
Vyjádření k odejmutí značky KLASA - výrobek Hruška, výrobce Promega spol. s r.o
Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), který administruje značku kvality KLASA, informuje, že u oceněného produktu Hruška od výrobce Promega spol. s r.o. došlo ke zjištění látky, která není uvedena v označení potraviny a pro tento druh výrobku není povolena. Vyplývá to z kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce. U tohoto výrobku byl zahájen proces odebírání značky.

Stanovení přípustných odchylek od nutričních hodnot uváděných…
Renata Šarjaková, 25. květen 2015
Stanovení přípustných odchylek od nutričních hodnot uváděných…

Pokyny Komise EU pro příslušné orgány pověřené kontrolou shody s právními předpisy s ohledem na stanovení přípustných odchylek od nutričních hodnot uvedených na etiketě.


Monitoring přítomnosti perchlorátu v potravinách
Renata Šarjaková, 25. květen 2015
Monitoring přítomnosti perchlorátu v potravinách
    Podle nového doporučení Komise EU budou členské státy ve spolupráci s výrobci sledovat výskyt perchlorátu ve vybraných potravinách.

Použití oxidu křemičitého v roubovaném kopolymeru polyvinylalk…
Renata Šarjaková, 19. květen 2015
Použití oxidu křemičitého v roubovaném kopolymeru polyvinylalk…

    Komise povolila aplikaci oxidu křemičitého (E 551) v roubovaném kopolymeru PVA-PEG používaného jako potahové vrstvy v doplňcích stravy.


Ošetřování potravin ionizujícím zářením v EU
Renata Šarjaková, 19. květen 2015
Ošetřování potravin ionizujícím zářením v EU

    Tato zpráva, kterou požaduje čl. 7 odst. 4 směrnice Evropského parlamentu a Rady 1999/2/ES o sbližování právních předpisů členských států týkajících se potravin a složek potravin ošetřovaných ionizujícím zářením, popisuje období od 1. ledna do 31. prosince 2013.


Šetření průměrných cen vybraných výrobků 2015
Renata Šarjaková, 18. květen 2015
Šetření průměrných cen vybraných výrobků 2015
Potravinářské výrobky

Ve Zlínském kraji se soutěžilo o značku Regionální potravina 2015
Renata Šarjaková, 12. květen 2015
Ve Zlínském kraji se soutěžilo o značku Regionální potravina 2015
Celkem 8 výrobků s výjimečnou kvalitou a chuťovými vlastnostmi ze Zlínského kraje ocenila odborná komise soutěže Regionální potravina 2015.

Analýza: Český potravinářský průmysl se zvedá
Renata Šarjaková, 7. květen 2015
Analýza: Český potravinářský průmysl se zvedá
Oživení české ekonomiky zasáhlo prostřednictvím rostoucí spotřeby domácností i tuzemskou výrobu potravinářského zboží.

Úvodní stranaZprávyPotravinářství