Úvodní stranaZprávyPotravinářství
Nákazy zvířat přenosné na člověka a bezpečnost potravin
Renata Šarjaková, 27. únor 2024
Nákazy zvířat přenosné na člověka a bezpečnost potravin

Odbor bezpečnosti potravin Ministerstva zemědělství ve spolupráci se Státní veterinární správou vydal aktualizovanou verzi publikace autorů Petra Šatrána a Josefa Dubna „Nákazy zvířat přenosné na člověka a bezpečnost potravin“. Publikace podává stručný přehled o nákazách, které jsou přenosné ze zvířat na člověka, tzv. zoonózách, se zaměřením na nákazy, jejichž zdrojem jsou většinou potraviny.


Zprávy z OECD - Účast zámořských území EU v mezinárodních zemědělsko-potravinářských hodnotových řetězcích
Renata Šarjaková, 21. únor 2024
Zprávy z OECD - Účast zámořských území EU v mezinárodních zemědělsko-potravinářských hodnotových řetězcích

Zprávy z OECD - Účast zámořských území EU v mezinárodních zemědělsko-potravinářských hodnotových řetězcích


Panorama potravinářského průmyslu
Renata Šarjaková, 21. únor 2024
Panorama potravinářského průmyslu

Publikace Panorama potravinářského průmyslu poskytuje přehled o stavu potravinářského sektoru.


Zamilujte se do regionálních potravin. Ministr zemědělství Marek Výborný otevřel v centru Prahy prodejnu NAŠE SÍŤOVKA
Renata Šarjaková, 15. únor 2024
Zamilujte se do regionálních potravin. Ministr zemědělství Marek Výborný otevřel v centru Prahy prodejnu NAŠE SÍŤOVKA

Dnes se otevřela nová prodejna NAŠE SÍŤOVKA s regionálními potravinami ve Štěpánské ulici č. 63 kousek od Václavského náměstí v Praze. Obchod nabízí potraviny od držitelů ocenění Regionální potravina, BIO produkty ekologického zemědělství nebo produkty se značkou KLASA.  


Přeložené závěry o nejlepších dostupných technikách (BAT) podle směrnice 2010/75/EU o průmyslových emisích pro jatka a průmysl zpracovávající vedlejší produkty živočišného původu a/nebo jedlé vedlejší
Renata Šarjaková, 24. leden 2024
Přeložené závěry o nejlepších dostupných technikách (BAT) podle směrnice 2010/75/EU o průmyslových emisích pro jatka a průmysl zpracovávající vedlejší produkty živočišného původu a/nebo jedlé vedlejší

Dne 18. prosince 2023 bylo zveřejněno v Úředním věstníku Evropské Unie prováděcí rozhodnutí Komise, kterým se stanoví závěry o nejlepších dostupných technikách (BAT) podle směrnice 2010/75/EU pro jatka a průmysl zpracovávající vedlejší produkty živočišného původu a/nebo jedlé vedlejší produkty.


Pozvánka na národní potravinářský veletrh CZECH FOOD EXPO 2024
Renata Šarjaková, 10. leden 2024
Pozvánka na národní potravinářský veletrh CZECH FOOD EXPO 2024

Pozvánka na národní potravinářský veletrh CZECH FOOD EXPO 2024


Další řada jedinečných a kvalitních výrobků od českých producentů oceněných značkou Klasa
Renata Šarjaková, 19. prosinec 2023
Další řada jedinečných a kvalitních výrobků od českých producentů oceněných značkou Klasa

Další řada jedinečných a kvalitních výrobků od českých
producentů oceněných značkou Klasa


Spotřeba potravin - 2022
Renata Šarjaková, 6. prosinec 2023
Spotřeba potravin - 2022

Spotřeba potravin - 2022


Několikaletý růst spotřeby potravin se vloni zastavil
Renata Šarjaková, 6. prosinec 2023
Několikaletý růst spotřeby potravin se vloni zastavil

Celková spotřeba potravin na jednoho obyvatele 793 kg v roce 2022 byla meziročně nižší o 32 kg a klesla zhruba na úroveň posledních předcovidových let. V porovnání s rokem 2021 se spotřebovalo méně mléka a mléčných výrobků, masa, vajec, tuků, brambor, ovoce i zeleniny. Vzrostla konzumace pečiva, rýže, luštěnin a také piva.


Evropská komise v roce 2024 investuje 185,9 milionu EUR do propagace EU potravin
Renata Šarjaková, 6. prosinec 2023
Evropská komise v roce 2024 investuje 185,9 milionu EUR do propagace EU potravin

V roce 2024 plánuje Evropská komise pokračovat v propagaci potravin a nápojů ze zemí Evropské unie.


Úvodní stranaZprávyPotravinářství