Úvodní stranaZprávyPotravinářství
Dvojí kvalita potravin už v Česku neprojde, novela zákona o potravinách ji zakáže pod pokutou 50 milionů korun
Renata Šarjaková, 30. duben 2019
Dvojí kvalita potravin už v Česku neprojde, novela zákona o potravinách ji zakáže pod pokutou 50 milionů korun
Potraviny, které jsou pod stejným označením nabízeny v různých zemích Evropské unie, ale liší se svým složením, již nebude možné uvádět v České republice na trh.

Trh s biopotravinami roste
Renata Šarjaková, 23. duben 2019
Trh s biopotravinami roste
Nejvíce je Češi kupovali v hypermarketech a supermarketech, kde za ně v roce 2017 utratili 1,4 miliardy korun

Ministerstvo zemědělství podporuje a i nadále bude podporovat potravinové banky. Ještě letos se bude snažit o navýšení finanční podpory
Renata Šarjaková, 12. duben 2019
Ministerstvo zemědělství podporuje a i nadále bude podporovat potravinové banky. Ještě letos se bude snažit o navýšení finanční podpory

Jediným resortem, který řeší podporu potravinových bank, je Ministerstvo zemědělství (MZe). Pomáhá jim od roku 2016 a aktivně jim bude pomáhat i po roce 2019, dokud se nenajde vhodnější systémové řešení. Letos MZe podpoří potravinové banky částkou 63 milionů korun, což je o 22 milionů více, než jim vyplatilo loni, a bude se snažit ještě v letošním roce o navýšení finanční podpory.


Medové snídaně 2019
Renata Šarjaková, 29. březen 2019
Medové snídaně 2019

Ministerstvo zemědělství také v roce 2019 vyhlašuje úspěšný projekt Medové snídaně. V tomto roce je projekt otevřen pro 150 škol a školek z celé ČR. V rámci zábavně naučného dopoledne mohou děti ochutnat med a vyslechnout přednášku o procesu vzniku medu a významu chovu včel od zkušených včelařů.


Reakce SZIF na článek o značce KLASA
Renata Šarjaková, 21. únor 2019
Reakce SZIF na článek o značce KLASA

Platební agentura Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) považuje za nutné reagovat na tiskovou zprávu vydanou Asociací soukromého zemědělství ČR (ASZ) dne 18. 2. 2019 „Miliardy vynaložené na propagaci značky Klasa se míjí“. Článek zpochybňuje značku i efektivitu její propagace. Chtěli bychom proto čtenářům, a především spotřebitelům, předložit fakta, která uvedená tvrzení vyvrací.


Proces hodnocení rizik v potravinovém řetězci bude vůči veřejnosti otevřenější
Renata Šarjaková, 18. únor 2019
Proces hodnocení rizik v potravinovém řetězci bude vůči veřejnosti otevřenější

Vědci a občané budou mít přístup ke klíčovým informacím ohledně bezpečnosti produktů, které posuzuje Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), již na začátku hodnocení rizik. Zajišťuje to nařízení Evropského parlamentu a Rady o transparentnosti a udržitelnosti systému hodnocení rizik v Evropské unii, na jehož konečném znění se tento týden shodly Evropský parlament a Rada.


Jak správně značit potraviny? Přijďte na bezplatný seminář s Regionální potravinou!

KLASA se rozrůstá. Představujeme čtyři další přírůstky
Renata Šarjaková, 28. leden 2019
KLASA se rozrůstá. Představujeme čtyři další přírůstky
Prestižní ocenění Klasa budeme vídat na dalších čtyřech výrobcích – tlačenka, ovocná svačinka, hrášek a žitný chléb.

Kvalitní potraviny se představí v Brně a Berlíně
Renata Šarjaková, 17. leden 2019
Kvalitní potraviny se představí v Brně a Berlíně
Tento týden startují dva významné veletrhy.

Spotřeba potravin - 2017
Renata Šarjaková, 17. prosinec 2018
Spotřeba potravin - 2017
Spotřeba potravin - 2017

Úvodní stranaZprávyPotravinářství