Úvodní stranaZprávyPotravinářství
Příručka pro provozovatele potravinářských podniků k problematice obchodních norem pro potraviny rostlinného původu
Renata Šarjaková, 29. květen 2019
Příručka pro provozovatele potravinářských podniků k problematice obchodních norem pro potraviny rostlinného původu

V pořadí již 5. příručka pro provozovatele potravinářských podniků, tentokrát na téma obchodních norem pro potraviny rostlinného původu.


Nový právní předpis platný od 24. 5. 2019
Renata Šarjaková, 27. květen 2019
Nový právní předpis platný od 24. 5. 2019

Novela vyhlášky č. 132/2015 Sb., o sazebníku náhrad nákladů za rozbory prováděné laboratořemi Státní zemědělské a potravinářské inspekce pro účely kontroly.


V Moravskoslezském kraji se soutěžilo o Regionální potravinu 2019
Renata Šarjaková, 27. květen 2019
V Moravskoslezském kraji se soutěžilo o Regionální potravinu 2019

Ostrava 23. května 2019 – Hodnotitelská komise dnes nominovala výrobky v soutěži Regionální potravina 2019 za Moravskoslezský kraj. O značku kvalitních potravin, která je zárukou kvality, čerstvosti a jedinečnosti, se zde ucházelo celkem 98 produktů od 29 výrobců. Největší zájem byl o kategorii Ovoce a zelenina v čerstvé nebo zpracované formě.


Regionální potravina slaví 10 let
Renata Šarjaková, 13. květen 2019
Regionální potravina slaví 10 let

Značka Regionální potravina má první velké výročí. Za deset let své existence urazila značný kus cesty. Podpořila lokální výrobce, obohatila náš jídelníček a ovlivnila preference spotřebitelů. Výrobky oceněné značkou Regionální potravina v sobě totiž snoubí kvalitu, výjimečnost, původ surovin a patriotismus.


Předsednictví ČR ve skupině V4: Prioritou je odstranění dvojí kvality potravin
Renata Šarjaková, 10. květen 2019
Předsednictví ČR ve skupině V4: Prioritou je odstranění dvojí kvality potravin
Zamezení rozdílné kvality potravin na různých trzích, nová Společná zemědělská politika a ochrana lesů budou prioritami Ministerstva zemědělství (MZe) v rámci českého předsednictví Visegrádské skupině.

Dvojí kvalita potravin už v Česku neprojde, novela zákona o potravinách ji zakáže pod pokutou 50 milionů korun
Renata Šarjaková, 30. duben 2019
Dvojí kvalita potravin už v Česku neprojde, novela zákona o potravinách ji zakáže pod pokutou 50 milionů korun
Potraviny, které jsou pod stejným označením nabízeny v různých zemích Evropské unie, ale liší se svým složením, již nebude možné uvádět v České republice na trh.

Trh s biopotravinami roste
Renata Šarjaková, 23. duben 2019
Trh s biopotravinami roste
Nejvíce je Češi kupovali v hypermarketech a supermarketech, kde za ně v roce 2017 utratili 1,4 miliardy korun

Ministerstvo zemědělství podporuje a i nadále bude podporovat potravinové banky. Ještě letos se bude snažit o navýšení finanční podpory
Renata Šarjaková, 12. duben 2019
Ministerstvo zemědělství podporuje a i nadále bude podporovat potravinové banky. Ještě letos se bude snažit o navýšení finanční podpory

Jediným resortem, který řeší podporu potravinových bank, je Ministerstvo zemědělství (MZe). Pomáhá jim od roku 2016 a aktivně jim bude pomáhat i po roce 2019, dokud se nenajde vhodnější systémové řešení. Letos MZe podpoří potravinové banky částkou 63 milionů korun, což je o 22 milionů více, než jim vyplatilo loni, a bude se snažit ještě v letošním roce o navýšení finanční podpory.


Medové snídaně 2019
Renata Šarjaková, 29. březen 2019
Medové snídaně 2019

Ministerstvo zemědělství také v roce 2019 vyhlašuje úspěšný projekt Medové snídaně. V tomto roce je projekt otevřen pro 150 škol a školek z celé ČR. V rámci zábavně naučného dopoledne mohou děti ochutnat med a vyslechnout přednášku o procesu vzniku medu a významu chovu včel od zkušených včelařů.


Reakce SZIF na článek o značce KLASA
Renata Šarjaková, 21. únor 2019
Reakce SZIF na článek o značce KLASA

Platební agentura Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) považuje za nutné reagovat na tiskovou zprávu vydanou Asociací soukromého zemědělství ČR (ASZ) dne 18. 2. 2019 „Miliardy vynaložené na propagaci značky Klasa se míjí“. Článek zpochybňuje značku i efektivitu její propagace. Chtěli bychom proto čtenářům, a především spotřebitelům, předložit fakta, která uvedená tvrzení vyvrací.


Úvodní stranaZprávyPotravinářství