Úvodní stranaZprávyPotravinářství
Problematika databází složení potravin z pohledu Evropy
Renata Šarjaková, 13. leden 2006
Problematika databází složení potravin z pohledu Evropy

Popis výsledků společného jednání programů EuroFIR a INFOODS v Sofii (červenec 2005) při sjednocování přístupu jednotlivých zemí v budování národních databází složení potravin


Jak poznat skutečnou biopotravinu
Renata Šarjaková, 13. leden 2006
Jak poznat skutečnou biopotravinu
Kdy si spotřebitel může být jistý, že koupil opravdovou biopotravinu. Zneužití značky BIO.

KLASA
apic-ak.cz, 13. leden 2006
KLASA
Seznam výrobků oceněných značkou KLASA k 9.1.2006

Prokázán rakovinotvorný účinek aspartamu
Renata Šarjaková, 21. prosinec 2005
Prokázán rakovinotvorný účinek aspartamu
Nová studie provedená v Itálii došla k závěru, že sladidlo aspartam způsobuje rakovinu u krys a to v dávkách, které jsou v současné době schváleny pro příjem tohoto sladidla u lidí.

Zvyšuje se výskyt salmonelóz z čerstvé zeleniny a ovoce
Renata Šarjaková, 21. prosinec 2005
Zvyšuje se výskyt salmonelóz z čerstvé zeleniny a ovoce

Vzhledem k narůstajícímu počtu epidemií salmonely z konzumace čerstvé zeleniny a ovoce, vydal FDA “akční plán pro produkci čerstvé zeleniny a ovoce”, který má tento nežádoucí trend zvrátit.


Trend směrem k chlazeným jídlům
Renata Šarjaková, 21. prosinec 2005
Trend směrem k chlazeným jídlům
Nejen v USA, ale i v Německu je stále více lidí, kteří nemají čas věnovat se vaření. Přínosem pro ně je proto nabídka chlazených jídel.

Veterinární podmínky prodeje kaprů
Renata Šarjaková, 21. prosinec 2005
Veterinární podmínky prodeje kaprů
Způsob prodeje vánočních kaprů kontrolují orgány státního veterinárního dozoru.

 


Hubnutí zvýšeným příjmem vápníku
Renata Šarjaková, 21. prosinec 2005
Hubnutí zvýšeným příjmem vápníku
Mechanizmus účinku zvýšeného příjmu vápníku na sníženou akumulaci tuku a zvýšené uvolňování tuku z tukových buněk zřejmě spočívá v omezení tvorby hormonů regulujících hospodaření s vápníkem.

Kolik masa sníme
apic-ak.cz, 20. prosinec 2005
Kolik masa sníme

Průměrný Čech sní za svůj život 5,5 tuny masa, z toho nejvíce vepřového, asi 2,8 tuny. Jsou to přibližně dva býci, téměř třicet prasat a přes tisíc kuřat. Děsí vás to? Vždyť za svůj život k tomu vypijete velký bazén vody o 70 m3, tedy asi 1000 litrů za rok, což je jen necelé 3 litry denně. Průměrný Američan je ve spotřebě masa větší pašák.


Irácká vláda projevila zájem o české potraviny
apic-ak.cz, 16. prosinec 2005
Irácká vláda projevila zájem o české potraviny

V pondělí 12. prosince 2005 se uskutečnilo jednání mezi náměstkem ministra zemědělství ČR Zdeňkem Růžičkou, v jehož kompetenci jsou zemědělské komodity a potraviny, a náměstkem ministra zahraničních věcí Iráku Tálib Hamíd al-Bajátím. Během rozhovoru irácký představitel vyslovil zájem na dodávkách českých potravin do Iráku.


Úvodní stranaZprávyPotravinářství