Úvodní stranaZprávyPotravinářství
Změna vyhlášky o přídatných látkách
Renata Šarjaková, 4. listopad 2005
Změna vyhlášky o přídatných látkách
Vyhláškou 431/2005 se v příloze vyhlášky 304/2004 o přídatných látkách do potravin mění část týkající se sladidel.

Sója s vysokým obsahem beta-konglycininu
Renata Šarjaková, 4. listopad 2005
Sója s vysokým obsahem beta-konglycininu
Beta-konglycinin je zásobní protein sóji, o kterém se předpokládá, že přispívá ke zdravotnímu prospěchu sóji. Firma Monsanto vyvíjí odrůdu sóji s vysokém obsahem této aktivní složky.

Kontrola zdravotní nezávadnosti ledu do nápojů v MS kraji
Renata Šarjaková, 4. listopad 2005
Kontrola zdravotní nezávadnosti ledu do nápojů v MS kraji

V dnešní době je již téměř standardem, že do každého chlazeného nápoje je v zařízeních společného stravování přidáván led. V předchozích letech již byly v rámci kontrolní činnosti odebírány vzorky ledu výsledky nebyly příliš potěšitelné. Proto  byla na území Moravskoslezského kraje ve dnech 6.a 7.10.2005  provedena cílená kontrola této  komodity v zařízeních společného stravování.


Kontrola hygieny výživy v MS kraji za 3.Q. 2005
Renata Šarjaková, 4. listopad 2005
Kontrola hygieny výživy v MS kraji za 3.Q. 2005

Na území Moravskoslezského kraje bylo pracovníky odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání zkontrolováno za období III. čtvrtletí roku 2005 celkem  1268 potravinářských provozů. Z tohoto počtu bylo nejvíce kontrol provedeno v zařízeních společného stravování s přípravou pokrmů.


Biodegradovatelný obal fy AMCOR
Renata Šarjaková, 24. říjen 2005
Biodegradovatelný obal fy AMCOR
Biodegradovatelný obal na bázi polymléčné kyseliny vyrobené z kukuřice se bude používat na jedlé oleje, neperlivé minerální vody a čerstvé mléko.

Zdravotní účinky fermentovaných masných výrobků
Renata Šarjaková, 24. říjen 2005
Zdravotní účinky fermentovaných masných výrobků
Studie provedená odborníky v Českých Budějovicích prokázala, že fermentované masné výrobky vyrobené za pomoci ušlechtilých mikroorganizmů mohou být příznivé pro zdraví člověka stejně jako jogurty.

Vyšší sankce za klamání spotřebitele
apic-ak.cz, 22. říjen 2005
Vyšší sankce za klamání spotřebitele

Zveřejnění výsledků kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce z prodeje potravin v obchodních řetězcích vedlo k výraznému nárůstu stížností, poukazujících na klamání spotřebitele a podezření z porušování zákona.


ROZMARYNA.CZ - VÍTĚZ TESTU E-OBCHODŮ S BIOPOTRAVINAMI
Renata Šarjaková, 12. říjen 2005
ROZMARYNA.CZ - VÍTĚZ TESTU E-OBCHODŮ S BIOPOTRAVINAMI
Vítězem prvního testu internetových obchodů s biopotravinami, který provedla Liga ekologických alternativ, se stal server www.rozmaryna.cz.

ROZPAD SYSTÉMU CUKERNÝCH KVÓT BY BYL TRAGÉDIÍ
Renata Šarjaková, 10. říjen 2005
ROZPAD SYSTÉMU CUKERNÝCH KVÓT BY BYL TRAGÉDIÍ
Pokud by se na základě rozhodnutí Ústavního soudu opět zhroutila regulace domácí výroby cukru kvótami,

Copa/Cogeca k reformě cukru
apic-ak.cz, 10. říjen 2005
Copa/Cogeca k reformě cukru

Upravený návrh má tyto hlavní body:
Copa/Cogeca říká, že reforma je v současné formě nepřijatelná.
Copa/Cogeca uznává nutnost reformy cukru, ale její současný návrh není přijatelný. EU by nemělo předcházet reformou obchodní jednání WTO a tak zabránit, aby se „platilo“ dvakrát.


Úvodní stranaZprávyPotravinářství