Úvodní stranaZprávyPotravinářství
21. symposium biotechnologické firmy ALLTECH
Renata Šarjaková, 28. listopad 2005
21. symposium biotechnologické firmy ALLTECH
Na 21. sympoziu biotechnologické firmy Alltech, která se konala v americkém Lexingtonu, seznámilo více než 700 vědců ze 36 zemí veřejnost s nejnovějšími poznatky z oblasti genetiky, výživy, zdravotního stavu a chovu hospodářských zvířat.

Bioaktivní rajčatová šťáva společnosti PROVEXIS
Renata Šarjaková, 28. listopad 2005
Bioaktivní rajčatová šťáva společnosti PROVEXIS
Společnost Provexis získala patentovou ochranu pro svůj nový přípravek nazvaný Sirco™ , který obsahuje patentovaný bioaktivní extrakt z rajčat, inhibující agregaci krevních destiček, čímž snižuje riziko trombózy, primární příčiny srdečního infarktu a mrtvice.

Protirakovinné účinky zeleniny a bylin
Renata Šarjaková, 14. listopad 2005
Protirakovinné účinky zeleniny a bylin
Brokolicové výhonky se ukázaly účinné v prevenci rakoviny žaludku způsobené Helicobacter pylori a v prevenci rakoviny kůže v důsledku působení UV záření. Zelí a česnek napomáhá chránit před rakovinou prsu, jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba) před rakovinou vaječníků.

Kontrola olivových olejů
Renata Šarjaková, 14. listopad 2005
Kontrola olivových olejů
Potravinářská inspekce kontrolovala olivové oleje, většina z nich nebyla správně označena, nikdo však neklamal spotřebitele . Zpráva tiskové mluvčí RNDr. D. Kolejkové

SVS ČR provedla kontrolní akci
Renata Šarjaková, 8. listopad 2005
SVS ČR provedla kontrolní akci
V říjnu 2005 prověřili veterinární inspektoři v celé ČR v rámci mimořádné kontrolní akce SVS pracovně nazvané „GRIL“ především zacházení se surovinami a potravinami živočišného původu, které se používají zejména při výrobě masných polotovarů.

Nové potravinářské předpisy EU - říjen 2005
Renata Šarjaková, 8. listopad 2005
Nové potravinářské předpisy EU - říjen 2005

Plné texty uvedených předpisů v češtině najdete na stránkách Official Journal EC.

 


Biotechnologie zemědělských plodin a budoucnost potravin
Renata Šarjaková, 8. listopad 2005
Biotechnologie zemědělských plodin a budoucnost potravin

Na základě aktuálních poznatků byl vypracován komentář mezinárodního konsorcia vědeckých společností (CAST) k bezpečnosti potravin vyráběných ze surovin, při jejichž produkci byla použita moderní biotechnologie


Jak zastavit ptačí chřipku
Renata Šarjaková, 8. listopad 2005
Jak zastavit ptačí chřipku
Generálni ředitel FAO J. Diouf analyzuje aviární influenzu.

Stanovisko EFSA k bezpečnosti drůbežího masa a vajec
Renata Šarjaková, 8. listopad 2005
Stanovisko EFSA k bezpečnosti drůbežího masa a vajec

Přítomnost viru ptačí chřipky subtypu H5N1 v některých částech Evropy zvýšila obavy veřejnosti k bezpečnosti konzumace drůbežího masa a vajec určených k lidské spotřebě.


Komunikace  s dozorovými orgány
Renata Šarjaková, 8. listopad 2005
Komunikace s dozorovými orgány
Popis činnosti dozorových orgánů.
Zdroj info ÚZPI
 

Úvodní stranaZprávyPotravinářství