Úvodní stranaZprávyPotravinářství
Nové potravinářské předpisy EU - říjen 2005
Renata Šarjaková, 8. listopad 2005
Nové potravinářské předpisy EU - říjen 2005

Plné texty uvedených předpisů v češtině najdete na stránkách Official Journal EC.

 


Biotechnologie zemědělských plodin a budoucnost potravin
Renata Šarjaková, 8. listopad 2005
Biotechnologie zemědělských plodin a budoucnost potravin

Na základě aktuálních poznatků byl vypracován komentář mezinárodního konsorcia vědeckých společností (CAST) k bezpečnosti potravin vyráběných ze surovin, při jejichž produkci byla použita moderní biotechnologie


Jak zastavit ptačí chřipku
Renata Šarjaková, 8. listopad 2005
Jak zastavit ptačí chřipku
Generálni ředitel FAO J. Diouf analyzuje aviární influenzu.

Stanovisko EFSA k bezpečnosti drůbežího masa a vajec
Renata Šarjaková, 8. listopad 2005
Stanovisko EFSA k bezpečnosti drůbežího masa a vajec

Přítomnost viru ptačí chřipky subtypu H5N1 v některých částech Evropy zvýšila obavy veřejnosti k bezpečnosti konzumace drůbežího masa a vajec určených k lidské spotřebě.


Komunikace  s dozorovými orgány
Renata Šarjaková, 8. listopad 2005
Komunikace s dozorovými orgány
Popis činnosti dozorových orgánů.
Zdroj info ÚZPI
 

Změna vyhlášky o přídatných látkách
Renata Šarjaková, 4. listopad 2005
Změna vyhlášky o přídatných látkách
Vyhláškou 431/2005 se v příloze vyhlášky 304/2004 o přídatných látkách do potravin mění část týkající se sladidel.

Sója s vysokým obsahem beta-konglycininu
Renata Šarjaková, 4. listopad 2005
Sója s vysokým obsahem beta-konglycininu
Beta-konglycinin je zásobní protein sóji, o kterém se předpokládá, že přispívá ke zdravotnímu prospěchu sóji. Firma Monsanto vyvíjí odrůdu sóji s vysokém obsahem této aktivní složky.

Kontrola zdravotní nezávadnosti ledu do nápojů v MS kraji
Renata Šarjaková, 4. listopad 2005
Kontrola zdravotní nezávadnosti ledu do nápojů v MS kraji

V dnešní době je již téměř standardem, že do každého chlazeného nápoje je v zařízeních společného stravování přidáván led. V předchozích letech již byly v rámci kontrolní činnosti odebírány vzorky ledu výsledky nebyly příliš potěšitelné. Proto  byla na území Moravskoslezského kraje ve dnech 6.a 7.10.2005  provedena cílená kontrola této  komodity v zařízeních společného stravování.


Kontrola hygieny výživy v MS kraji za 3.Q. 2005
Renata Šarjaková, 4. listopad 2005
Kontrola hygieny výživy v MS kraji za 3.Q. 2005

Na území Moravskoslezského kraje bylo pracovníky odboru hygieny výživy a předmětů běžného užívání zkontrolováno za období III. čtvrtletí roku 2005 celkem  1268 potravinářských provozů. Z tohoto počtu bylo nejvíce kontrol provedeno v zařízeních společného stravování s přípravou pokrmů.


Biodegradovatelný obal fy AMCOR
Renata Šarjaková, 24. říjen 2005
Biodegradovatelný obal fy AMCOR
Biodegradovatelný obal na bázi polymléčné kyseliny vyrobené z kukuřice se bude používat na jedlé oleje, neperlivé minerální vody a čerstvé mléko.

Úvodní stranaZprávyPotravinářství