Úvodní stranaZprávyPotravinářství
Marinování sprejovým efektem
Renata Šarjaková, 13. prosinec 2005
Marinování sprejovým efektem
M

Parazitičtí prvoci - původci nemocí z potravin
Renata Šarjaková, 13. prosinec 2005
Parazitičtí prvoci - původci nemocí z potravin
Přehledová práce vypracovaná ILSI Europe, která se zaměřuje na nově se objevující patogeny způsobující nemoci z potravin: kryptosporidiózu, giardiázu, cyklosporiázu, popř. toxoplazmózu.

Hrachový protein fy Cosucra
Renata Šarjaková, 1. prosinec 2005
Hrachový protein fy Cosucra
Společnost Cosucra představila na mezinárodní výstavě FiE v Paříži svoji další nutriční ingredienci – hrachový protein, který neobsahuje lepek ani GMO.

METAFOLIN nová patentovaná forma kys. listové
Renata Šarjaková, 29. listopad 2005
METAFOLIN nová patentovaná forma kys. listové
Společný výbor expertů FAO/WHO pro potravinářská aditiva schválil Metafolin™ jako bezpečnou alternativu kyseliny listové pro použití do doplňků stravy a funkčních potravin.

Přísady na bázi mléka
Renata Šarjaková, 28. listopad 2005
Přísady na bázi mléka
Různými úpravami mléčné syrovátky a mléčného tuku (membránovými procesy, enzymovým ošetřením, frakcionací aj.) lze získat produkty s neobvyklými vlastnostmi použitelné do řady potravin.

21. symposium biotechnologické firmy ALLTECH
Renata Šarjaková, 28. listopad 2005
21. symposium biotechnologické firmy ALLTECH
Na 21. sympoziu biotechnologické firmy Alltech, která se konala v americkém Lexingtonu, seznámilo více než 700 vědců ze 36 zemí veřejnost s nejnovějšími poznatky z oblasti genetiky, výživy, zdravotního stavu a chovu hospodářských zvířat.

Bioaktivní rajčatová šťáva společnosti PROVEXIS
Renata Šarjaková, 28. listopad 2005
Bioaktivní rajčatová šťáva společnosti PROVEXIS
Společnost Provexis získala patentovou ochranu pro svůj nový přípravek nazvaný Sirco™ , který obsahuje patentovaný bioaktivní extrakt z rajčat, inhibující agregaci krevních destiček, čímž snižuje riziko trombózy, primární příčiny srdečního infarktu a mrtvice.

Protirakovinné účinky zeleniny a bylin
Renata Šarjaková, 14. listopad 2005
Protirakovinné účinky zeleniny a bylin
Brokolicové výhonky se ukázaly účinné v prevenci rakoviny žaludku způsobené Helicobacter pylori a v prevenci rakoviny kůže v důsledku působení UV záření. Zelí a česnek napomáhá chránit před rakovinou prsu, jinan dvoulaločný (Ginkgo biloba) před rakovinou vaječníků.

Kontrola olivových olejů
Renata Šarjaková, 14. listopad 2005
Kontrola olivových olejů
Potravinářská inspekce kontrolovala olivové oleje, většina z nich nebyla správně označena, nikdo však neklamal spotřebitele . Zpráva tiskové mluvčí RNDr. D. Kolejkové

SVS ČR provedla kontrolní akci
Renata Šarjaková, 8. listopad 2005
SVS ČR provedla kontrolní akci
V říjnu 2005 prověřili veterinární inspektoři v celé ČR v rámci mimořádné kontrolní akce SVS pracovně nazvané „GRIL“ především zacházení se surovinami a potravinami živočišného původu, které se používají zejména při výrobě masných polotovarů.

Úvodní stranaZprávyPotravinářství