Úvodní stranaZprávyPotravinářství
Veterinární podmínky prodeje kaprů
Renata Šarjaková, 21. prosinec 2005
Veterinární podmínky prodeje kaprů
Způsob prodeje vánočních kaprů kontrolují orgány státního veterinárního dozoru.

 


Hubnutí zvýšeným příjmem vápníku
Renata Šarjaková, 21. prosinec 2005
Hubnutí zvýšeným příjmem vápníku
Mechanizmus účinku zvýšeného příjmu vápníku na sníženou akumulaci tuku a zvýšené uvolňování tuku z tukových buněk zřejmě spočívá v omezení tvorby hormonů regulujících hospodaření s vápníkem.

Kolik masa sníme
apic-ak.cz, 20. prosinec 2005
Kolik masa sníme

Průměrný Čech sní za svůj život 5,5 tuny masa, z toho nejvíce vepřového, asi 2,8 tuny. Jsou to přibližně dva býci, téměř třicet prasat a přes tisíc kuřat. Děsí vás to? Vždyť za svůj život k tomu vypijete velký bazén vody o 70 m3, tedy asi 1000 litrů za rok, což je jen necelé 3 litry denně. Průměrný Američan je ve spotřebě masa větší pašák.


Irácká vláda projevila zájem o české potraviny
apic-ak.cz, 16. prosinec 2005
Irácká vláda projevila zájem o české potraviny

V pondělí 12. prosince 2005 se uskutečnilo jednání mezi náměstkem ministra zemědělství ČR Zdeňkem Růžičkou, v jehož kompetenci jsou zemědělské komodity a potraviny, a náměstkem ministra zahraničních věcí Iráku Tálib Hamíd al-Bajátím. Během rozhovoru irácký představitel vyslovil zájem na dodávkách českých potravin do Iráku.


O VÁNOČNÍM KAPRU a jiných rybách
apic-ak.cz, 16. prosinec 2005
O VÁNOČNÍM KAPRU a jiných rybách

V České republice je chov ryb, zvláště kaprů velice rozšířen. Např. v roce 2003 činila produkce tržních ryb na rybnících a rybochovných zařízeních 19 tisíc tun (největší část představuje kapr obecný). Spotřeba ryb v ČR na obyvatele je 0,9 kg sladkovodních a 4,5 kg mořských ryb.


Marinování sprejovým efektem
Renata Šarjaková, 13. prosinec 2005
Marinování sprejovým efektem
M

Parazitičtí prvoci - původci nemocí z potravin
Renata Šarjaková, 13. prosinec 2005
Parazitičtí prvoci - původci nemocí z potravin
Přehledová práce vypracovaná ILSI Europe, která se zaměřuje na nově se objevující patogeny způsobující nemoci z potravin: kryptosporidiózu, giardiázu, cyklosporiázu, popř. toxoplazmózu.

Hrachový protein fy Cosucra
Renata Šarjaková, 1. prosinec 2005
Hrachový protein fy Cosucra
Společnost Cosucra představila na mezinárodní výstavě FiE v Paříži svoji další nutriční ingredienci – hrachový protein, který neobsahuje lepek ani GMO.

METAFOLIN nová patentovaná forma kys. listové
Renata Šarjaková, 29. listopad 2005
METAFOLIN nová patentovaná forma kys. listové
Společný výbor expertů FAO/WHO pro potravinářská aditiva schválil Metafolin™ jako bezpečnou alternativu kyseliny listové pro použití do doplňků stravy a funkčních potravin.

Přísady na bázi mléka
Renata Šarjaková, 28. listopad 2005
Přísady na bázi mléka
Různými úpravami mléčné syrovátky a mléčného tuku (membránovými procesy, enzymovým ošetřením, frakcionací aj.) lze získat produkty s neobvyklými vlastnostmi použitelné do řady potravin.

Úvodní stranaZprávyPotravinářství