Úvodní stranaZprávyPotravinářství
Nejvíce pokut dali inspektoři Aholdu
apic-ak.cz, 10. únor 2006
Nejvíce pokut dali inspektoři Aholdu

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) loni ve 446 správních řízeních rozdala 18 obchodním řetězcům pokuty celkem za 19 milionů korun. Nejvíce pokutovaným obchodním řetězcem byla společnost Ahold Czech Republic, která si v 86 správních řízeních vysloužila sankce téměř 7,6 milionu korun. Ahold v Česku provozuje síť supermarketů Albert a hypermarketů Hypernova.


Další možnosti zlepšení textury a prodloužení trvanlivosti masa
Renata Šarjaková, 3. únor 2006
Další možnosti zlepšení textury a prodloužení trvanlivosti masa
Nový sójový proteinový koncentrát společnosti ADM se může používat k injektování do masa, vedoucímu ke zlepšení textury a prodloužení trvanlivosti masa.

Kontroly Státní veterinární správy
Renata Šarjaková, 3. únor 2006
Kontroly Státní veterinární správy
Rutinní i cílené kontroly státního veterinárního dozoru v tržní síti budou pokračovat i v roce 2006.

Dopady vstupu ČR do EU na vývoj spotřeby potravin
Renata Šarjaková, 13. leden 2006
Dopady vstupu ČR do EU na vývoj spotřeby potravin
Provedená analýza vývoje příjmů, spotřebitelských cen a spotřeby potravin ukázala, že vstup ČR na společný agrární trh EU neměl výrazné dopady na tyto ukazatele.

Problematika databází složení potravin z pohledu Evropy
Renata Šarjaková, 13. leden 2006
Problematika databází složení potravin z pohledu Evropy

Popis výsledků společného jednání programů EuroFIR a INFOODS v Sofii (červenec 2005) při sjednocování přístupu jednotlivých zemí v budování národních databází složení potravin


Jak poznat skutečnou biopotravinu
Renata Šarjaková, 13. leden 2006
Jak poznat skutečnou biopotravinu
Kdy si spotřebitel může být jistý, že koupil opravdovou biopotravinu. Zneužití značky BIO.

KLASA
apic-ak.cz, 13. leden 2006
KLASA
Seznam výrobků oceněných značkou KLASA k 9.1.2006

Prokázán rakovinotvorný účinek aspartamu
Renata Šarjaková, 21. prosinec 2005
Prokázán rakovinotvorný účinek aspartamu
Nová studie provedená v Itálii došla k závěru, že sladidlo aspartam způsobuje rakovinu u krys a to v dávkách, které jsou v současné době schváleny pro příjem tohoto sladidla u lidí.

Zvyšuje se výskyt salmonelóz z čerstvé zeleniny a ovoce
Renata Šarjaková, 21. prosinec 2005
Zvyšuje se výskyt salmonelóz z čerstvé zeleniny a ovoce

Vzhledem k narůstajícímu počtu epidemií salmonely z konzumace čerstvé zeleniny a ovoce, vydal FDA “akční plán pro produkci čerstvé zeleniny a ovoce”, který má tento nežádoucí trend zvrátit.


Trend směrem k chlazeným jídlům
Renata Šarjaková, 21. prosinec 2005
Trend směrem k chlazeným jídlům
Nejen v USA, ale i v Německu je stále více lidí, kteří nemají čas věnovat se vaření. Přínosem pro ně je proto nabídka chlazených jídel.

Úvodní stranaZprávyPotravinářství