Úvodní stranaZprávyPotravinářství
Potraviny budoucnosti - technologie na míru
Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Potraviny budoucnosti - technologie na míru
Byla uveřejněna výsledná zpráva z výzkumného programu řešeného ve Finsku v rámci technologické platformy (TP) pro potraviny. Jsou poskytnuty informace o TP podporovaných Evropskou komisí.

Mikrořasy alternativním zdrojem n-3 mastných kyselin
Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Mikrořasy alternativním zdrojem n-3 mastných kyselin
Společnost Clover Corporation se zabývá výzkumem mikrořas jako vhodného alternativního zdroje zdravých n-3 mastných kyselin namísto současného rybího oleje.

Nejbohatší zdroje fytosterolů
Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Nejbohatší zdroje fytosterolů
Pistácie a sezamová semínka obsahují více fytosterolů snižujících hladinu cholesterolu než většina jiných druhů ořechů a semen.

Změna v předpisu ES o dusičnanech
Renata Šarjaková, 21. únor 2006
Změna v předpisu ES o dusičnanech
Nařízením ES 1822/2005 se upravuje nařízení 466/2001 tak, že se posunuje termín, od kterého čerstvý špenát může obsahovat vyšší hladiny dusičnanů. Nově tedy platí limit 3 000 mg/kg již od 1. října.

Malé pálenice vyrobívíce než velké lihovary
apic-ak.cz, 20. únor 2006
Malé pálenice vyrobívíce než velké lihovary

Podle Unie destilatérů existují v České republice dvě velké lihovarnické firmy, které zpracovávají ovoce na destiláty. Jde o firmy Jelínek ve Vizovicích a Zámecký ovocný lihovar v Blatné.


Nejvíce pokut dali inspektoři Aholdu
apic-ak.cz, 10. únor 2006
Nejvíce pokut dali inspektoři Aholdu

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) loni ve 446 správních řízeních rozdala 18 obchodním řetězcům pokuty celkem za 19 milionů korun. Nejvíce pokutovaným obchodním řetězcem byla společnost Ahold Czech Republic, která si v 86 správních řízeních vysloužila sankce téměř 7,6 milionu korun. Ahold v Česku provozuje síť supermarketů Albert a hypermarketů Hypernova.


Další možnosti zlepšení textury a prodloužení trvanlivosti masa
Renata Šarjaková, 3. únor 2006
Další možnosti zlepšení textury a prodloužení trvanlivosti masa
Nový sójový proteinový koncentrát společnosti ADM se může používat k injektování do masa, vedoucímu ke zlepšení textury a prodloužení trvanlivosti masa.

Kontroly Státní veterinární správy
Renata Šarjaková, 3. únor 2006
Kontroly Státní veterinární správy
Rutinní i cílené kontroly státního veterinárního dozoru v tržní síti budou pokračovat i v roce 2006.

Dopady vstupu ČR do EU na vývoj spotřeby potravin
Renata Šarjaková, 13. leden 2006
Dopady vstupu ČR do EU na vývoj spotřeby potravin
Provedená analýza vývoje příjmů, spotřebitelských cen a spotřeby potravin ukázala, že vstup ČR na společný agrární trh EU neměl výrazné dopady na tyto ukazatele.

Problematika databází složení potravin z pohledu Evropy
Renata Šarjaková, 13. leden 2006
Problematika databází složení potravin z pohledu Evropy

Popis výsledků společného jednání programů EuroFIR a INFOODS v Sofii (červenec 2005) při sjednocování přístupu jednotlivých zemí v budování národních databází složení potravin


Úvodní stranaZprávyPotravinářství