Úvodní stranaZprávyPotravinářství
Budoucnost potravinářského strojírenství
Renata Šarjaková, 28. únor 2006
Budoucnost potravinářského strojírenství
Ve dnech 26.–28. dubna 2006 se koná ve Varšavě (Polsko) 2. technické symposium CIGR, sekce VI.

Nová metoda stanovení tuku a sušiny v sýrech
Renata Šarjaková, 28. únor 2006
Nová metoda stanovení tuku a sušiny v sýrech
Společnost Thermo Electron Corporation představila novou metodu rychlou, přesnou a nedestruktivní metodu kvantitativního stanovení tuku a sušiny v sýrech, založenou na FT-NIT spektroskopii, s použitím FT-NIR analyzátoru. Techniku je možno využít i v jiných sektorech potravinářského a nápojového průmyslu.

Zdravotní aspekty fortifikace potravin kyselinou listovou
Renata Šarjaková, 28. únor 2006
Zdravotní aspekty fortifikace potravin kyselinou listovou
S deficitem kyseliny listové je spojován především výskyt vrozených vad neurální trubice, hyperhomocysteinemie,

Fyteosterolový extrakt z borovicového oleje
Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Fyteosterolový extrakt z borovicového oleje
Společnost DDO Processing předložila britskému Úřadu pro bezpečnost potravin FSA žádost o schválení používání fytosterolového extraktu z borovicového oleje v různých druzích potravin.

Ozařování potravin
Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Ozařování potravin
Přehledová práce zaměřující se na jednotlivé problematiky související s ozařováním potravin v praxi: legislativa, sortiment schválených výrobků pro ozařování, metody prokazování a bezpečnost ozářených potravin, výhody a nevýhody této metody, značení potravin ošetřených ionizujícím zářením a stahování nevyhovujících výrobků z trhu, přijatelnost ozařovaných potravin pro spotřebitele aj.

Potraviny budoucnosti - technologie na míru
Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Potraviny budoucnosti - technologie na míru
Byla uveřejněna výsledná zpráva z výzkumného programu řešeného ve Finsku v rámci technologické platformy (TP) pro potraviny. Jsou poskytnuty informace o TP podporovaných Evropskou komisí.

Mikrořasy alternativním zdrojem n-3 mastných kyselin
Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Mikrořasy alternativním zdrojem n-3 mastných kyselin
Společnost Clover Corporation se zabývá výzkumem mikrořas jako vhodného alternativního zdroje zdravých n-3 mastných kyselin namísto současného rybího oleje.

Nejbohatší zdroje fytosterolů
Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Nejbohatší zdroje fytosterolů
Pistácie a sezamová semínka obsahují více fytosterolů snižujících hladinu cholesterolu než většina jiných druhů ořechů a semen.

Změna v předpisu ES o dusičnanech
Renata Šarjaková, 21. únor 2006
Změna v předpisu ES o dusičnanech
Nařízením ES 1822/2005 se upravuje nařízení 466/2001 tak, že se posunuje termín, od kterého čerstvý špenát může obsahovat vyšší hladiny dusičnanů. Nově tedy platí limit 3 000 mg/kg již od 1. října.

Malé pálenice vyrobívíce než velké lihovary
apic-ak.cz, 20. únor 2006
Malé pálenice vyrobívíce než velké lihovary

Podle Unie destilatérů existují v České republice dvě velké lihovarnické firmy, které zpracovávají ovoce na destiláty. Jde o firmy Jelínek ve Vizovicích a Zámecký ovocný lihovar v Blatné.


Úvodní stranaZprávyPotravinářství