Úvodní stranaZprávyPotravinářství
Nové emulgátory usnadňující šlehání těst
Renata Šarjaková, 6. březen 2006
Nové emulgátory usnadňující šlehání těst
Společnost Palsgaard uvedla na trh dva nové emulgátory –EMULPALS®210 a EMULPALS®212, určené pro prodlužování čerstvosti šlehaných pekařských výrobků.

Pivo na recept
Renata Šarjaková, 6. březen 2006
Pivo na recept
K příznivě působícím látkám obsaženým v pivě patří kyselina listová, křemičitany a xantohumol. Jako nápoj s příznivým složením bylo vyvinuto nízkoalkoholové pivo Karla balance.

Ochucovací prostředky napomáhající snižování obsahu soli, cukru a tuku
Renata Šarjaková, 6. březen 2006
Ochucovací prostředky napomáhající snižování obsahu soli, cukru a tuku
Společnost Quest uvedla na trh novou řadu ochucovadel, která napomáhají řešit problém potravinářského a nápojového průmyslu spojený se snižováním obsahu tuku, cukru a soli při zachování originální chuti a aromatu výrobku.

Vakuové sušení uchovává vitaminy
Renata Šarjaková, 6. březen 2006
Vakuové sušení uchovává vitaminy

Němečtí výzkumníci vyvinuli novou metodu mikrovlnného vakuového sušení, při jejímž použití zůstane zachován v ovoci a dalších potravinách původní obsah vitaminů


Stanovisko ke konzumaci multivitaminů a minerálních látek
Renata Šarjaková, 28. únor 2006
Stanovisko ke konzumaci multivitaminů a minerálních látek
Ve dnech 15.–17. května 2006 se uskuteční v USA (Bethesda, Maryland) konference zaměřená na doplňky stravy na bázi multivitaminů/minerálních látek, která bude sloužit jako základ pro zaměření dalšího výzkumu a doporučení pro spotřebitele.

Budoucnost potravinářského strojírenství
Renata Šarjaková, 28. únor 2006
Budoucnost potravinářského strojírenství
Ve dnech 26.–28. dubna 2006 se koná ve Varšavě (Polsko) 2. technické symposium CIGR, sekce VI.

Nová metoda stanovení tuku a sušiny v sýrech
Renata Šarjaková, 28. únor 2006
Nová metoda stanovení tuku a sušiny v sýrech
Společnost Thermo Electron Corporation představila novou metodu rychlou, přesnou a nedestruktivní metodu kvantitativního stanovení tuku a sušiny v sýrech, založenou na FT-NIT spektroskopii, s použitím FT-NIR analyzátoru. Techniku je možno využít i v jiných sektorech potravinářského a nápojového průmyslu.

Zdravotní aspekty fortifikace potravin kyselinou listovou
Renata Šarjaková, 28. únor 2006
Zdravotní aspekty fortifikace potravin kyselinou listovou
S deficitem kyseliny listové je spojován především výskyt vrozených vad neurální trubice, hyperhomocysteinemie,

Fyteosterolový extrakt z borovicového oleje
Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Fyteosterolový extrakt z borovicového oleje
Společnost DDO Processing předložila britskému Úřadu pro bezpečnost potravin FSA žádost o schválení používání fytosterolového extraktu z borovicového oleje v různých druzích potravin.

Ozařování potravin
Renata Šarjaková, 22. únor 2006
Ozařování potravin
Přehledová práce zaměřující se na jednotlivé problematiky související s ozařováním potravin v praxi: legislativa, sortiment schválených výrobků pro ozařování, metody prokazování a bezpečnost ozářených potravin, výhody a nevýhody této metody, značení potravin ošetřených ionizujícím zářením a stahování nevyhovujících výrobků z trhu, přijatelnost ozařovaných potravin pro spotřebitele aj.

Úvodní stranaZprávyPotravinářství