Úvodní stranaZprávyPotravinářství
Ferritin ze sójových bobů může u populace zvýšit hladinu železa
Renata Šarjaková, 17. březen 2006
Ferritin ze sójových bobů může u populace zvýšit hladinu železa

Purifikovaný ferritin ze sójových bobů se snadno absorbuje v lidském těle a vzhledem k vysoké biologické využitelnosti obsaženého železa může sloužit jako prostředek ke zvyšování hladiny železa u populace s deficitem tohoto prvku.


Cukerný pořádek v ČR se nemění
apic-ak.cz, 16. březen 2006
Cukerný pořádek v ČR se nemění

Ministerstvo zemědělství respektuje středeční rozhodnutí Ústavního soudu týkající se vládního nařízení, kterým se rozděluje kvóta na produkci cukru v České republice.


Evropská technologická platforma Food for Life
Renata Šarjaková, 14. březen 2006
Evropská technologická platforma Food for Life
V ETP “Food for Life” je nastíněna vize potravinářského oboru do roku 2020 a dále. Na základě této ETP bude vytvořena Strategická výzkumná agenda, která bude předložena Evropské komisi v souvislosti s přípravou 7. rámcového programu V&V v EU. Přehled souvisejících technologických platforem.

Ječmen schválen FDA jako obilovina prospívající srdci
Renata Šarjaková, 9. březen 2006
Ječmen schválen FDA jako obilovina prospívající srdci
FDA schválil používání zdravotních tvrzení na zrna ječmene a ječné výrobky, a to s platností od ledna 2006.

Kypřidlo pro zmrazená těsta
Renata Šarjaková, 6. březen 2006
Kypřidlo pro zmrazená těsta
Společnost Innophos vyvinula nový kypřicí prostředek pro zmrazená těsta nazvaný Dough-Rise™, který představuje patentovanou směs chemických kypřidel sestavenou speciálně pro chlazené a zmrazené těstové výrobky. Jedná se o směs fosfátu sodno-hlinitého, monokalcium fosfátu a kalcium pyrofosfátu.

Nové emulgátory usnadňující šlehání těst
Renata Šarjaková, 6. březen 2006
Nové emulgátory usnadňující šlehání těst
Společnost Palsgaard uvedla na trh dva nové emulgátory –EMULPALS®210 a EMULPALS®212, určené pro prodlužování čerstvosti šlehaných pekařských výrobků.

Pivo na recept
Renata Šarjaková, 6. březen 2006
Pivo na recept
K příznivě působícím látkám obsaženým v pivě patří kyselina listová, křemičitany a xantohumol. Jako nápoj s příznivým složením bylo vyvinuto nízkoalkoholové pivo Karla balance.

Ochucovací prostředky napomáhající snižování obsahu soli, cukru a tuku
Renata Šarjaková, 6. březen 2006
Ochucovací prostředky napomáhající snižování obsahu soli, cukru a tuku
Společnost Quest uvedla na trh novou řadu ochucovadel, která napomáhají řešit problém potravinářského a nápojového průmyslu spojený se snižováním obsahu tuku, cukru a soli při zachování originální chuti a aromatu výrobku.

Vakuové sušení uchovává vitaminy
Renata Šarjaková, 6. březen 2006
Vakuové sušení uchovává vitaminy

Němečtí výzkumníci vyvinuli novou metodu mikrovlnného vakuového sušení, při jejímž použití zůstane zachován v ovoci a dalších potravinách původní obsah vitaminů


Stanovisko ke konzumaci multivitaminů a minerálních látek
Renata Šarjaková, 28. únor 2006
Stanovisko ke konzumaci multivitaminů a minerálních látek
Ve dnech 15.–17. května 2006 se uskuteční v USA (Bethesda, Maryland) konference zaměřená na doplňky stravy na bázi multivitaminů/minerálních látek, která bude sloužit jako základ pro zaměření dalšího výzkumu a doporučení pro spotřebitele.

Úvodní stranaZprávyPotravinářství