Úvodní stranaZprávyPotravinářství
Výzkum přínosů zeleného čaje
Renata Šarjaková, 20. březen 2006
Výzkum přínosů zeleného čaje
V Japonsku se usiluje o podpoře lokálních pěstitelů čaje. Z odrůdy Benifuky byl připraven čaj se schopnosti potlačovat alergie a diabetes mellitus (ve spojení s vanadem). Ve vývoji je i sportovní nápoj na zvýšení koncentrace a s hydratačními účinky.

Výsledky intenzivního tepelného působení heterocyklických aminů na maso
Renata Šarjaková, 17. březen 2006
Výsledky intenzivního tepelného působení heterocyklických aminů na maso
Ruští odborníci sledovali proces tvorby mutagenů. Z výsledků zjištění vyplynulo, že kreatin obsažený v prvotním syrovém materiálu je mezním faktorem k vytvoření mutagenu v potravinách. Všechna možná nebezpečí způsobená chemickými prvky obsaženými v syrových potravinách a surovinách mohou být příležitostně rozdělena na exogenní a endogenní přirozené chemické prvky.

Čokoláda může snižovat riziko srdečních onemocnění
Renata Šarjaková, 17. březen 2006
Čokoláda může snižovat riziko srdečních onemocnění
V poslední době se věnuje stále více pozornosti ověřování schopnosti čokolády, a to především hořké, snižovat riziko srdečních onemocnění.

Příručka pro import potravin do EU
Renata Šarjaková, 17. březen 2006
Příručka pro import potravin do EU
Návod Evropské komise, GŘ pro zdraví a ochranu spotřebitele v otázkách souvisejících s importem potravin (živočišného/neživočišného původu, složených potravin) do EU. Definice pojmů, speciální podmínky importů.

Britové vyvíjejí čokoládové tablety na hubnutí
Renata Šarjaková, 17. březen 2006
Britové vyvíjejí čokoládové tablety na hubnutí
Britská společnost Chocolate Powder Company testuje tablety na hubnutí vyrobené na bázi kakaa, které by měly mít pozitivní účinky na snižování tělesné hmotnosti.

Ferritin ze sójových bobů může u populace zvýšit hladinu železa
Renata Šarjaková, 17. březen 2006
Ferritin ze sójových bobů může u populace zvýšit hladinu železa

Purifikovaný ferritin ze sójových bobů se snadno absorbuje v lidském těle a vzhledem k vysoké biologické využitelnosti obsaženého železa může sloužit jako prostředek ke zvyšování hladiny železa u populace s deficitem tohoto prvku.


Cukerný pořádek v ČR se nemění
apic-ak.cz, 16. březen 2006
Cukerný pořádek v ČR se nemění

Ministerstvo zemědělství respektuje středeční rozhodnutí Ústavního soudu týkající se vládního nařízení, kterým se rozděluje kvóta na produkci cukru v České republice.


Evropská technologická platforma Food for Life
Renata Šarjaková, 14. březen 2006
Evropská technologická platforma Food for Life
V ETP “Food for Life” je nastíněna vize potravinářského oboru do roku 2020 a dále. Na základě této ETP bude vytvořena Strategická výzkumná agenda, která bude předložena Evropské komisi v souvislosti s přípravou 7. rámcového programu V&V v EU. Přehled souvisejících technologických platforem.

Ječmen schválen FDA jako obilovina prospívající srdci
Renata Šarjaková, 9. březen 2006
Ječmen schválen FDA jako obilovina prospívající srdci
FDA schválil používání zdravotních tvrzení na zrna ječmene a ječné výrobky, a to s platností od ledna 2006.

Kypřidlo pro zmrazená těsta
Renata Šarjaková, 6. březen 2006
Kypřidlo pro zmrazená těsta
Společnost Innophos vyvinula nový kypřicí prostředek pro zmrazená těsta nazvaný Dough-Rise™, který představuje patentovanou směs chemických kypřidel sestavenou speciálně pro chlazené a zmrazené těstové výrobky. Jedná se o směs fosfátu sodno-hlinitého, monokalcium fosfátu a kalcium pyrofosfátu.

Úvodní stranaZprávyPotravinářství