Pro rozvoj použití syrovátkových bílkovin je významnou vlastností schopnost tvorby gelů. Byly sledovány vlivy parametrů vysokotlakého ošetření na vlastnosti vytvořeného gelu.
Jsou popsány lignany, látky fenolového charakteru, s účinky vlákniny potravy. Pozornost je věnována chemismu, analytickým metodám, působení v organismu, obsahu v potravinách, jejich produkci vlivem střevních bakterií a dalším okruhům otázek.
Společnost Brayford Plastics vyvinula a dodává nové, kompletně degradovatelné folie a plastové sáčky, vyráběné s použitím aditiv podporujících degradaci.
V Japonsku se usiluje o podpoře lokálních pěstitelů čaje. Z odrůdy Benifuky byl připraven čaj se schopnosti potlačovat alergie a diabetes mellitus (ve spojení s vanadem). Ve vývoji je i sportovní nápoj na zvýšení koncentrace a s hydratačními účinky.
Ruští odborníci sledovali proces tvorby mutagenů. Z výsledků zjištění vyplynulo, že kreatin obsažený v prvotním syrovém materiálu je mezním faktorem k vytvoření mutagenu v potravinách. Všechna možná nebezpečí způsobená chemickými prvky obsaženými v syrových potravinách a surovinách mohou být příležitostně rozdělena na exogenní a endogenní přirozené chemické prvky.
Návod Evropské komise, GŘ pro zdraví a ochranu spotřebitele v otázkách souvisejících s importem potravin (živočišného/neživočišného původu, složených potravin) do EU. Definice pojmů, speciální podmínky importů.
Britská společnost Chocolate Powder Company testuje tablety na hubnutí vyrobené na bázi kakaa, které by měly mít pozitivní účinky na snižování tělesné hmotnosti.