Úvodní stranaZprávyPotravinářství
Čopkoládové sušenky snižují cholesterol
Renata Šarjaková, 28. březen 2006
Čopkoládové sušenky snižují cholesterol
Čokoládové sušenky společnosti Right Direction Foods napomáhají snižovat hladinu cholesterolu, obsahují rozpustnou vlákninu a rostlinné steroly.

Izolát syrovátkové bílkoviny jako funkční složka mléčných gelů
Renata Šarjaková, 28. březen 2006
Izolát syrovátkové bílkoviny jako funkční složka mléčných gelů
Pro rozvoj použití syrovátkových bílkovin je významnou vlastností schopnost tvorby gelů. Byly sledovány vlivy parametrů vysokotlakého ošetření na vlastnosti vytvořeného gelu.

Význam rybích omega-3-mastných kyselin
Renata Šarjaková, 28. březen 2006
Význam rybích omega-3-mastných kyselin
Další pohled na důležitost omega-3-mastných kyselin ve Spojených státech a seznámení se s některými obohacenými potravinami.

Lignany v púotravinách a ve výživě
Renata Šarjaková, 20. březen 2006
Lignany v púotravinách a ve výživě
Jsou popsány lignany, látky fenolového charakteru, s účinky vlákniny potravy. Pozornost je věnována chemismu, analytickým metodám, působení v organismu, obsahu v potravinách, jejich produkci vlivem střevních bakterií a dalším okruhům otázek.

Obaly přátelské k životnímu prostředí
Renata Šarjaková, 20. březen 2006
Obaly přátelské k životnímu prostředí
Společnost Brayford Plastics vyvinula a dodává nové, kompletně degradovatelné folie a plastové sáčky, vyráběné s použitím aditiv podporujících degradaci.

Výzkum přínosů zeleného čaje
Renata Šarjaková, 20. březen 2006
Výzkum přínosů zeleného čaje
V Japonsku se usiluje o podpoře lokálních pěstitelů čaje. Z odrůdy Benifuky byl připraven čaj se schopnosti potlačovat alergie a diabetes mellitus (ve spojení s vanadem). Ve vývoji je i sportovní nápoj na zvýšení koncentrace a s hydratačními účinky.

Výsledky intenzivního tepelného působení heterocyklických aminů na maso
Renata Šarjaková, 17. březen 2006
Výsledky intenzivního tepelného působení heterocyklických aminů na maso
Ruští odborníci sledovali proces tvorby mutagenů. Z výsledků zjištění vyplynulo, že kreatin obsažený v prvotním syrovém materiálu je mezním faktorem k vytvoření mutagenu v potravinách. Všechna možná nebezpečí způsobená chemickými prvky obsaženými v syrových potravinách a surovinách mohou být příležitostně rozdělena na exogenní a endogenní přirozené chemické prvky.

Čokoláda může snižovat riziko srdečních onemocnění
Renata Šarjaková, 17. březen 2006
Čokoláda může snižovat riziko srdečních onemocnění
V poslední době se věnuje stále více pozornosti ověřování schopnosti čokolády, a to především hořké, snižovat riziko srdečních onemocnění.

Příručka pro import potravin do EU
Renata Šarjaková, 17. březen 2006
Příručka pro import potravin do EU
Návod Evropské komise, GŘ pro zdraví a ochranu spotřebitele v otázkách souvisejících s importem potravin (živočišného/neživočišného původu, složených potravin) do EU. Definice pojmů, speciální podmínky importů.

Britové vyvíjejí čokoládové tablety na hubnutí
Renata Šarjaková, 17. březen 2006
Britové vyvíjejí čokoládové tablety na hubnutí
Britská společnost Chocolate Powder Company testuje tablety na hubnutí vyrobené na bázi kakaa, které by měly mít pozitivní účinky na snižování tělesné hmotnosti.

Úvodní stranaZprávyPotravinářství