Úvodní stranaZprávyPotravinářství
Zvýší sladkost zeleniny její konzumaci?
Renata Šarjaková, 3. duben 2006
Zvýší sladkost zeleniny její konzumaci?
Snížením hořkosti u zeleniny se může zvýraznit její sladkost a zvýšit tím i její přijatelnost pro spotřebitele.

Aplikace syrovátkové bílkoviny do chleba
Renata Šarjaková, 30. březen 2006
Aplikace syrovátkové bílkoviny do chleba
Při přídavku různým způsobem připravených syrovátkových bílkovin byl zjišťován vliv na kvalitu těsta i na objem vyrobeného chleba. Nejlépe se osvědčily beta-laktoglobuliny, nejméně koncentrát syrovátkové bílkoviny.

Alůternativní cesta vzniku akrylamidu v potravinách
Renata Šarjaková, 30. březen 2006
Alůternativní cesta vzniku akrylamidu v potravinách
Studie německých výzkumníků poskytla důkazy pro pyrolytickou tvorbu akrylamidu z pšeničného lepku.

Pšeničné proteinové izoláty
Renata Šarjaková, 28. březen 2006
Pšeničné proteinové izoláty
Společnost Tate & Lyle uvádí na trh dva nové pšeničné proteinové izoláty, získávané fyzikální extrakci z vitálního pšeničného lepku, která umožňuje získat nové pšeničné proteinové izoláty s extrémní flexibilitou a funkčností.

Nová směrnice o množství výrobků v hotovém balení
Renata Šarjaková, 28. březen 2006
Nová směrnice o množství výrobků v hotovém balení
Evropský parlament 2. února schválil uvolnění pravidel pro velikost balení spotřebního zboží. Omezení mají podle Parlamentu nadále platit už jen pro některé základní výrobky jako např. konzumní mléko, máslo, kávu, sušené těstoviny, rýži, cukr, víno či lihoviny.

Čopkoládové sušenky snižují cholesterol
Renata Šarjaková, 28. březen 2006
Čopkoládové sušenky snižují cholesterol
Čokoládové sušenky společnosti Right Direction Foods napomáhají snižovat hladinu cholesterolu, obsahují rozpustnou vlákninu a rostlinné steroly.

Izolát syrovátkové bílkoviny jako funkční složka mléčných gelů
Renata Šarjaková, 28. březen 2006
Izolát syrovátkové bílkoviny jako funkční složka mléčných gelů
Pro rozvoj použití syrovátkových bílkovin je významnou vlastností schopnost tvorby gelů. Byly sledovány vlivy parametrů vysokotlakého ošetření na vlastnosti vytvořeného gelu.

Význam rybích omega-3-mastných kyselin
Renata Šarjaková, 28. březen 2006
Význam rybích omega-3-mastných kyselin
Další pohled na důležitost omega-3-mastných kyselin ve Spojených státech a seznámení se s některými obohacenými potravinami.

Lignany v púotravinách a ve výživě
Renata Šarjaková, 20. březen 2006
Lignany v púotravinách a ve výživě
Jsou popsány lignany, látky fenolového charakteru, s účinky vlákniny potravy. Pozornost je věnována chemismu, analytickým metodám, působení v organismu, obsahu v potravinách, jejich produkci vlivem střevních bakterií a dalším okruhům otázek.

Obaly přátelské k životnímu prostředí
Renata Šarjaková, 20. březen 2006
Obaly přátelské k životnímu prostředí
Společnost Brayford Plastics vyvinula a dodává nové, kompletně degradovatelné folie a plastové sáčky, vyráběné s použitím aditiv podporujících degradaci.

Úvodní stranaZprávyPotravinářství