- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Zvyšuje se výskyt salmonelóz z čerstvé zeleniny a ovoce
Vzhledem k narůstajícímu počtu epidemií salmonely z konzumace čerstvé zeleniny a ovoce, vydal FDA “akční plán pro produkci čerstvé zeleniny a ovoce”, který má tento nežádoucí trend zvrátit.
Z databáze CSPI, ve které jsou obsaženy informace o téměř 4 500 epidemiích z potravin, které se vyskytly v letech 1990 až 2003, je zřejmé, že čerstvá produkce byla odpovědná za 554 případů epidemie, které postihly více než 28 000 osob. Více než 100 epidemií bylo způsobených salmonelou. V letech 2002–2003 došlo k 31 případům epidemie salmonely z čerstvé produkce, zatímco drůbež byla příčinou v 29 případech.
Konzumace čerstvého ovoce a zeleniny se považuje za prospěšnou pro zdraví, představuje však značné zdravotní riziko. Úřad pro potraviny a léky v USA (FDA) vyzval pěstitele, aby omezili používání chlévské mrvy na období a na produkci, kdy nepředstavuje riziko pro spotřebitele. FDA vydal v říjnu 2004 “Akční plán pro produkci čerstvé zeleniny a ovoce ”, jehož cílem je snížit výskyt onemocnění souvisejícího s konzumací čerstvé produkce. Zdroj info ÚZPI