- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Veterinární podmínky prodeje kaprů
Jestliže bude prodejce ryby také kuchat a jinak zpracovávat (porcovat apod.), musí podle paragrafu 25 veterinárního zákona požádat příslušnou krajskou veterinární správu (anebo Městskou veterinární správu v Praze) o stanovení podrobných veterinárních podmínek. Kromě předchozích požadavků musí mít porcovací desku, nože, paličku, stěrky a uzavíratelnou nádobou na odpad (krev, šupiny, žábry, útroby apod.). Obsah této nádoby musí být tzv. neškodně odstraňován – tj. likvidován v asanačním podniku.
Stánkům, kde se zabíjí, kuchá a porcuje, přiděluje místně příslušná krajská veterinární správa (anebo Městská veterinární správa v Praze) registrační číslo (CZ).
Prodavači musejí být vybaveni ochrannými pracovními pomůckami - zástěrou, gumovými holinkami a rukavicemi - a musejí vlastnit zdravotní průkaz.
Musejí dbát i na ustanovení zákona na ochranu zvířat proti týrání – nesmí brát ryby pod skřelemi, ohrožovat jejich oči, zaživa je odšupinovávat, anebo zkoumat pohlaví tím, že by vytlačovali jikry či mlíčí. Usmrcovat je smí pouze schváleným způsobem – jen na přání zákazníka, nikoli do zásoby - a nejprve omráčit tupým úderem na temeno hlavy a poté vzápětí vykrvit, a to přetnutím žáber. Zdroj info ÚZPI