- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Hubnutí zvýšeným příjmem vápníku
Vzhledem k tomu, že při řadě studií, při nichž byl zvýšen podíl mléka ve stravě (nejméně tak, aby obsah vápníku činil 1200 až 1300 mg), byl zjišťován větší úbytek hmotnosti, začaly práce na zjišťování mechanizmu tohoto účinku.
Studie na lidských tukových buňkách a na zvířatech ukazují, že vápník může regulovat metabolizmus tuku a energii v těle. Při nízkém příjmu vápníku ve stravě se zvýší množství hormonu kalcitriolu (aktivní forma vitaminu D), který reguluje hospodaření s vápníkem, a také množství parathyroidního hormonu, který zvyšuje obsah vápníku v buňkách. Vědci předpokládají, že intracelulární vápník hraje důležitou roli v regulaci metabolizmu tuků, a sice takovou, že při jeho zvýšené hladině (vyvolané hormony vytvořenými v důsledku nízkého příjmu vápníku) dochází ke zvyšování ukládání tuků a inhibici štěpení tuků v tukových buňkách. Naopak strava s vysokým obsahem vápníku působí proti vytváření těchto hormonů, tím se snižuje množství intracelulárního vápníku, což způsobuje sníženou akumulaci tuku a zvýšené uvolňování tuku z tukových buněk.
Studie ukázaly, že při stravě s dostatečným obsahem vápníku je 24hodinová oxidace (spalování) výrazně vyšší než při stravě s nízkým obsahem vápníku.
Na snižování tělesné hmotnosti a snižování podílu tuku v těle, k němuž dochází zvýšením odvodu tuku stolicí, mohou působit i jiné mechanizmy vyvolané buď vysokovápníkovou dietou a/nebo sníženým příjmem stravy v důsledku zvýšení sytivosti pomocí bioaktivních peptidů z mléka. K jednoznačnému objasnění mechanizmu účinku vysokovápníkové stravy/stravy bohaté na mléčné výrobky jsou nutné další výzkumy.
Každopádně se prokázalo, že při energeticky redukované stravě, ale se třemi nebo více porcemi mléka nebo mléčných výrobků denně, byly výsledky hubnutí lepší než při energeticky obdobné stravě, ale s méně nebo žádnými porcemi mléka. Tyto výsledky jsou argumentem pro „mléčný program“ „3-A-Day“, který prosazuje nejméně tři porce mléčných výrobků denně s cílem snížení obezity.
Zdroj info ÚZPI