- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Parazitičtí prvoci - původci nemocí z potravin
Pracovní skupina pro nově se objevující patogeny (Emerging Pathogen Task Force) evropské části Mezinárodního institutu pro vědy o životě (ILSI Europe) podpořila vypracování zprávy na téma “Foodborne Protozoan Parasites” (Parazitičtí prvoci (protozoa) způsobující nemoci z potravin). Uvedená zpráva, která byla otištěna v časopise International Journal of Food Microbiology 103, 2005, č. 2, s. 207–227 (viz příloha) se zabývá především těmito hlavními parazitickými prvoky: Cryptosporidium, Giardia, Cyclospora a stručně Toxoplasma.
Cryptosporidium, Giardia a Cyclospora mohou způsobovat onemocnění z vody a potravin. Toxoplasma gondii může představovat za určitých podmínek riziko, avšak lidé nejsou jejími hlavními hostiteli.
Cryptosporidium a Giardia jsou v prostředí značně rozšířeny, především ve vodném prostředí a k hlavnímu výskytu kryptosporidiózy (cryptosporidiosis) a giardiázy (giardiasis) dochází z kontaminované pitné vody. Velký výskyt cyklosporiázy (cyclosporiasis) z vody nebyl zaznamenán.
Problémy spojené s výskytem Cryptosporidium, Giardia a Cyclospora se dávají do souvislosti s konzumací čerstvých, tepelně neopracovaných potravin, např. ve stravovacích službách (cateringu). Žádný z těchto tří organismů nezpůsobuje problémy, pokud se potraviny tepelně upravují a pokud je pitná voda příslušným způsobem upravena. Všechny tři organismy jsou citlivé ke standardním technikám pasterace.
Ačkoliv člověk není primárním hostitelem pro T. gondii, existuje možnost vzniku toxoplazmózy (toxoplasmosis) z vody i potravin. Parazitický prvok se v potravinách nemnoží, ale dokáže v chladném, vlhkém prostředí přežít v nebo na potravinách, které obsahují hodně vody.
Kontrola (regulace) parazitů-prvoků je obtížná. Jsou uvedeny postupy, které je třeba dodržovat.