Renata Šarjaková, 11. červen 2008
Etikety používané v masném průmyslu
Zajištění funkčnosti indikátorů čerstvosti.

Na výstavě Interpack Processes and Packaging 2008, která probíhala od 24. do 30. dubna v německém Düsseldorfu prezentovali výrobci etiketovací materiály a používané techniky, které byly vyvinuty v posledních letech. Tyto výrobky mají zdokonalené tiskařské techniky s novými funkcemi, které se podílejí na tvorbě etiket.


Etikety mají, pro zajištění bezpečnosti potravin, skryté i viditelné charakteristické vlastnosti. Pro spotřebitele je důležité, aby se o koupi potravin rozhodoval na základě viditelných charakteristických vlastností. Například hologramů, bez pomocných čtecích zařízení nebo UV-lamp tak, aby se dalo rozeznat, o jaký původní výrobek se jedná.


Toto zabezpečení je určeno hlavně jako ochrana proti padělatelům. Musejí být jasně viditelné charakteristické vlastnosti, které zajišťují ochranu potravin. Na veletrhu byly představeny nejrůznější nové možnosti těchto zabezpečení. Indikátory, které sledují dobu a teplotu výrobku zobrazují čerstvost potraviny v případě, když není na první pohled jasné, že sledované výrobky již podléhají zkáze. Je třeba, aby byly odpovídajícím způsobem nabízeny k prodeji a skladovány. Proto je nutné viditelně znázornit, je-li dodržována správná teplota úchovy, aby nedocházelo ke snížení jakosti v důsledku teplotních výkyvů. Potraviny jsou sledovány v závislosti na čase. Každý indikátor je přizpůsoben sledování specifických podmínek potravin. Jedná se zejména o jejich trvanlivost a přizpůsobivost skladovacím podmínkám. Pro výrobu etiket se používá plně automatizované zařízení. Velmi rozšířené je použití UV filtru, který se aktivuje stejně pro značení i jako zpětné postižení odchylek hodnot sledovaných veličin během skladování. Použitá technologie je založena na barevných indikátorech, které se při teplotních výkyvech průběžně mění. Etiketa nebo potisk se v rostoucím časovém úseku i při úchově za různých teplot mění oproti referenční barvě.


Při aktivaci těchto indikátorů vhodným zdrojem světla dochází k postupnému zesvětlování tmavého zabarvení při probíhajících změnách teploty. Potraviny jsou považovány za prošlé v případě, že je aktivovaný barevný indikátor světlejší než tón referenční barvy. Díky jednorázové aktivaci je zajištěno, že se nemůže manipulovat s barevným přechodem.


Pro nové vybavení indikátorů je stále vhodnější používat smrštitelné obaly ve formě rukávu, který se tvaruje podle povrchu balené potraviny. Smrštitelné obaly se natahují na balenou potravinu takovým způsobem, že nedochází k žádným nežádoucím změnám. Tyto obaly se tady hodí pro každý tvar, pozitivně ovlivňují vzhled obsahu a  současně zajišťují pevné uzavření obalu. Na rozdíl od přímo potištěného obalu se nesmí tyto předtištěné obaly skladovat. Při takovém způsobu etiketování je třeba důkladně čistit používané etiketovací strojní zařízení.


Smršťování je prováděno horkým vzduchem, parním srážením nebo srážením v infračerveném tunelu. V Evropě se používají z 50 % obaly z PVC (polyvinylchlorid). Volí se materiál podle zvoleného typu, kde může docházet k úbytku, který vzniká srážením množství od 45 do 66 %. U obalů z PET (polyethylentereftlát) dochází k maximálnímu srážení ve výši téměř 75 %.


Fleischwirtschaft, 2008, 88, č. 4, s. 17 ISSN 0015-363X
Sichere funktionale Dekoration


Zdroj: Agronavigátor, ÚZPI


Hodnocení => průměr 039
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář