Renata Šarjaková, 28. květen 2008
PRVNÍ ČESKÉ BIOPÁRKY UVÁDÍ NA TRH MORAVAN masná výroba s.r.o. PETŘVALD

Zemědělský podnik Moravan masná výroba s.r.o. Petřvald uvádí na trh první české jemné párky v biokvalitě. Veškeré suroviny pro jejich výrobu pocházejí z ekologických farem z oblasti severní a jižní Moravy.

 

 

Bio jemné párky jsou vyrobeny ze stoprocentního biohovězího masa. Přirozeně bezlepková uzenina je zpracována tradičními postupy a neobsahuje běžně užívané konzervanty a sóju. Při výrobě se nepoužívají žádné náhražky ani jateční odpad. Biopárky jsou dodávány buď ve vakuových balení po 2 kg nebo jako kusovky 0, 240 kg (5 ks párků). Maloobchodní cena se pohybuje okolo 300,- Kč za 1 kg.

Tomáš Vrubl z Moravanu masná výroba s.r.o. Petřvald říká: „Jedná se o jeden z prvních masných výrobků zcela bez obsahu dusitanových solí, což ocení zejména ti, kteří jsou na tuto složku v pokrmech alergičtí. Od běžných párků se liší červenější barvou a jsou jemnější chuti a křehkosti.“

Výroba biopárků je rozšířením nabídky výsekového biohovězího, které od loňska Moravan masná výroba s.r.o. Petřvald dodává do specializovaných obchodů a restauračních zařízení. Maso pochází z certifikovaných chovů z Bílých Karpat, Poodří, Beskyd a Jeseníků. Firma považuje za konkurenční výhodu zejména výrobu zohledňující tradiční postupy a optimální zralost, ve které přichází maso do prodeje.

Ke koupi je biouzenina zatím ve firemních prodejnách Moravanu, v maloobchodní síti Brněnka, v Praze ve vybraných specializovaných prodejnách biopotravin.  V současné době probíhají jednání s  maloobchodními řetězci a velkoobchody o rozšíření distribuce.

 

“V Moravskoslezském kraji, kde je 76 ekofarem s chovem skotu, nebyla do loňského roku jediná certifikovaná zpracovna masa. Smluvní odbyt zajišťuje, že jateční skot nemusí končit na konvenčních jatkách tak, jako tomu bylo dosud. Navíc možnost zpracování biohovězího motivuje další místní konvenční zemědělce přejít na šetrnější způsob hospodaření,“ hodnotí aktivitu Moravanu Petřvald Alena Malíková z regionálního centra Moravská brána PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.     

 

V loňském roce připadlo v České republice přes 80% certifikované ekologické půdy na louky a pastviny a více než 600 ekofarem chovalo skot bez tržní produkce mléka.  Ačkoliv v roce 2007 mělo certifikovaná ekologická jatka či zpracovny masa 20 firem, pouze čtyři výrobci dodávají masné výrobky pocházející z českých chovů pravidelně do maloobchodních sítí. Vedle Moravanu Petřvald zpracovává biohovězí pravidelně severočeský Biopark (výsekové maso, masné polotovary), vepřové maso Kostelecké uzeniny (biouherák) a LE&CO (vepřová šunka).

 

Společnost Moravan a.s. Petřvald se sídlem v Petřvaldě, okres Nový Jičín, je agrární společností s převažujícím podílem potravinářské výroby. Patří mezi tradiční výrobce masa a masných specialit a uzenin s velkým podílem ruční práce při zpracování. Vedle potravinářské divize provozuje jatka, rostlinnou výrobu a vlastní chov skotu a prasat. Zaměstnává 150 pracovníků, její tržby v loňském roce dosáhly 250 mil. Kč. Je členem PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců.

 

Pro ekologický chov skotu je typický nižší počet chovaných zvířat na pastvě, povinnost odchovu zvířat na zemědělské půdě, případně možnost celoročního venkovního pobytu, platí zákaz celoplošného roštového ustájení. Zvířata nesmí být zkrmována živočišnými bílkovinami přežvýkavců a krmiva nesmí obsahovat GMO. Je zakázáno používání hormonálních látek pro stimulaci růstu a synchronizaci říje, při rozmnožování není používán embryotransfer. Porážka musí být vykonána s maximálním ohledem na welfare zvířat (se zamezením sledovat porážku jiných jedinců či bez užívání elektrických bičů apod.).

 

 

 

Kateřina Čapounová

PRO-BIO Liga


Hodnocení => průměr 080
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář