Renata Šarjaková, 28. květen 2008
Spotřeba mléčných výrobků u nás roste

Domácí spotřeba mléčných výrobků dlouhodobě roste, loni se proti roku 2006 zvýšila o pět procent. Podle předběžných odhadů Českomoravského svazu mlékárenského jsme každý průměrně snědli 244,5 kilogramu mléčných výrobků v přepočtu na mléko.

 

Ve srovnání s rokem 1989 je však spotřeba stále nižší, neboť každý obyvatel ČR tehdy ročně zkonzumoval přes 259 kilogramů mléčných výrobků, vyplývá z údajů .
Samotného konzumního mléka však pijeme stále méně. V roce 1992 činila jeho průměrná spotřeba v přepočtu 74 kilogramů, loni už to bylo jenom 53 kilogramů na hlavu. Právě propagace mléka jako základní složky zdravé lidské výživy je přitom cílem světového dne mléka, který letos připadá na úterý 27.května.
Mléka sice pijeme stále méně, výrazně však roste spotřeba sýrů. Zatímco v roce 1992 jsme snědli v průměru necelých sedm kilogramů sýra, v loňském roce spotřebovali dvojnásobek. Roste také spotřeba tvarohu. Ta se zvýšila ze 2,6 kilogramu v roce 1992 na loňských 3,4 kilogramu.
V mezinárodním srovnání jsme však podprůměrnými konzumenty mléka, evropskou špičkou jsou se 150 kilogramy na hlavu ročně Finové. Ve spotřebě sýrů se blížíme průměru, ročně sníme zhruba 17 kilogramů sýrů a tvarohu. Evropský průměr je 19 kilogramů; první Řekové snědí ročně v průměru 28 kilogramů, Francouzi a Němci okolo 24 kilogramů.


Zdroj: Agroweb

Hodnocení => průměr 052
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář