Odkazy
- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
Aktuality
- 15. říjen 2024:
Seminář "Evidence hnojení, POR a výnosů"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 27. září 2024:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2024
č ... více - 25. červen 2024:
AGRObase - magazín Agrární komory České republiky rok 2024
číslo če ... více
Renata Šarjaková, 17. duben 2008
Brambory proti hladu
Brambory proti hladu
Rok 2008 byl vyhlášen za Mezinárodní rok brambor vzhledem k jejich významu jako základní potraviny.
Organizace spojených národů chce v rozvojových zemích zvýšit povědomí o významu brambor jako základní potraviny. Proto rok 2008 vyhlásila za Mezinárodní rok brambor. Tato plodina je velmi užitečná pro zabezpečování potravinové bezpečnosti a pro snižování chudoby.
Tento krok by měl upozornit na to, že právě brambory jsou jednou z možností, jak v tzv. třetím světě zlepšit výživu a existenční podmínky. Po dobu Mezinárodního roku brambor si má celý svět ještě víc uvědomit, že brambory hrají klíčovou roli při řešení takových světových problémů, jakými jsou nedostatečná výživa lidí, chudoba a ohrožení životního prostředí. Brambory představují základní potravinu mnohých národů na světě. V následujících dvaceti letech se počet obyvatel na Zemi bude zvyšovat pravděpodobně o více 100 miliónů lidí ročně, a z toho 95 procent z nich připadne na rozvojové státy, kde se už nyní projevují zvýšené požadavky na půdu. Mezinárodní společenství bude muset řešit výzvu, jakou je garance potravinové bezpečnosti pro současné a budoucí generace, a zároveň přitom musí chránit i přírodní zdroje. Brambory budou v této souvislosti důležitým prvkem při řešení daných úkolů.
Brambory jsou po kukuřici, pšenici a rýži čtvrtou nejvýznamnější potravinovou plodinou. Pěstují se však mnohem rychleji, v horších klimatických podmínkách a potřebují méně půdy než kterákoliv ze základních potravinářských plodin. Jsou bohaté na škrob a na vitamín C, takže jsou ideálním zdrojem energie a zároveň také i životně důležitého vitamínu. Proto vynikajícím způsobem slouží v boji s podvýživou a s hypovitaminózou. Středně velká brambora poskytuje polovinu z denní doporučované dávky vitamínu C.
Zatímco se v Evropě spotřeba brambor snižuje, v rozvojových krajinách se v minulých 40 letech zdvojnásobila. Přesto méně než čtvrtina z celkové světové spotřeby brambor připadá na Evropu. Největším producentem brambor se stala Čína, za ní následuje Indie, Rusko, Evropa a USA. V Číně a v Indii, tedy v zemích spojených dosud především s rýží, se pěstuje třetina z celosvětové produkce brambor.
Zdroj: Ing. Milan Šťastný
Hodnocení
=> průměr 047