- Agrární komora
- Agroweb
- Agris
- Asociace soukr. zemědělství
- Agronavigátor - ÚZEI
- Moravskoslezský kraj
- Min. zemědělství
- Min. pro místní rozvoj
- Min. životního prostředí
- Státní zem. interv. fond
- Český statistický úřad
- Sbírka zákonů
- Obchodní rejstřík
- Portál veřejné správy
- Vláda ČR
- Evropská unie
- Státní správa
- Poradci MZe
- Krajská informační střediska
- Infovenkov
- 5. listopad 2024:
Advent je zpět!
... více - 5. listopad 2024:
Seminář "Protierozní ochrana půdy v dotačních a legislativních podmínkách"
Regionální agrární komora Ostrav ... více - 24. říjen 2024:
Co dělat na pozemcích postižených záplavami?
Opatření, která můž ... více
Příliš mnoho cukru může narušit hormonální funkci
Kolektiv vědců z University od British Columbia, vedený G. Hammondem, zjistil na myších, že příliš mnoho monosacharidů (cukrů typu glukózy a fruktózy) ve stravě vypíná gen, který reguluje hladiny pohlavních steroidů (testosteronu a estrogenu). Tento nález podpořil experimenty s lidskými hepatoblastickými buněčnými kulturami HepG2.
Průměrný Američan spotřebuje ročně 33 kg rafinovaného cukru a dalších 22 kg fruktózového sirupu. Tyto cukry jsou metabolizovány v játrech. Pokud se dostane do jater příliš mnoho cukru, je přeměněn na tuky. Za zvýšenou produkci lipidů je zodpovědný gen SHBG (pohlavní hormon vázající globulin). Snížení množství SHBG v krvi vede k vyšší produkci testosteronu a estrogenu, což vede ke zvýšení rizika akné, neplodnosti, polycystickým vaječníkům a rakovině dělohy u žen s nadváhou. Nadbytečný SHBG může také porušit rovnováhu mezi estrogenem a testosteronem, což je spojeno s vývojem kardiovaskulárních onemocnění, zvláště u žen.
Hladiny SHBG se všeobecně používají k indikaci individuálního rizika vývoje diabetu 2. stupně a kardiovaskulárních chorob. Nový výzkum ukazuje, že SHBG může být použit i jako biomarker pro monitoring funkce jater, např. pro stanovení efektivnosti dietární intervence a následně léky pak pomoci zlepšit metabolický stav jater. Výzkum také zahnal obavy, že osoby s nadváhou a sklonem k diabetu mají vysokou hladinu inzulinu a nízkou hladinu SHBG; inzulin není zodpovědný za tuto poruchu, je závislá na jaterním metabolismu cukrů, což je propojeno s hladinou SHBG.
Zdroj: Ing. Ctibor Perlín, CSc.