Renata Šarjaková, 25. březen 2008
Netradiční potraviny s kofeinem
Místo hořké kávy lze kofein přijímat z běžných potravin, do nichž byla přidána přísada „Encaff“v mikrokapslích. Kofein může být přidán i do piva.
 
Pro příznivce kofeinu, kterým není příjemná hořká příchuť navrhl Dr. Robert Bohannon – vědec zabývající se molekulárními vědami na Baylor College of Medicine, přísadu, která umožňuje přidávat kofein do běžných potravin v každodenní stravě. Kofeinovou přísadu „Encaff“ v mikrokapslích lze použít např. do koblih (BuzzTM) a bagel (BuzzedTM) do gum, snídaňových tyčinek a směsí šťáv a jogurtů „smoothies“, takže není nutné při snídani kombinovat třeba koblihy a kolu. Takové potraviny pak mohou obsahovat v jedné porci 50 – 100 mg kofeinu, což je množství obvyklé ve standardním šálku kávy.
Další možností využití nearomatického kofeinu je pivo. Pivo s kofeinem uvedl v r. 2005 na trh Anheuser Bush s označením „BE“ (Bud Extra) a s obsahem 54 mg kofeinu v plechovce a s příchutí připomínající borůvky a trochu i višně či tangerinky. Tuto směs stimulantu a depresiva je třeba ochutnat. Dnes již je na trhu řada dalších piv s kofeinem, např. Labatt’s Shok (60 mg kofeinu), Molson’s Kick (55 mg kofeinu).
 
Zdroj: Ing. Irena Suková

Hodnocení => průměr 041
K článku nebyl zatím napsán žádný komentář